Žito dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veću posudu i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, zatim prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radite 4 puta, da bi se voda izbistrila. Tokom kuvanja zrna žita će se raspuknuti, otvarati se.
Kad 4-ti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, ostaviti na hladno mesto da se potpuno ohladi. Nakon toga žito procediti i samleti. Zatim u većoj šerpi izmešati žito, sa šećerom, vanilim šećerom i kakaom.
Žito stavite u lepe činijice i dekorišite mlevenim orasima,
Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza
Sastojci
Za 6 osoba
500 g žito
5 supena kašika Šećer
1 kesica/e C Vanilin šećer
2 supena kašika Kakao
po želji g Mleveni orasi
Naši proizvodi
Priprema
Priprema
Žito dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veću posudu i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, zatim prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radite 4 puta, da bi se voda izbistrila. Tokom kuvanja zrna žita će se raspuknuti, otvarati se.
Kad 4-ti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, ostaviti na hladno mesto da se potpuno ohladi. Nakon toga žito procediti i samleti. Zatim u većoj šerpi izmešati žito, sa šećerom, vanilim šećerom i kakaom.
Žito stavite u lepe činijice i dekorišite mlevenim orasima,
Tagovi