Oprati pasulj i potopiti ga preko noći. Sutradan skuvati pasulj, ali morate paziti da vam zrna pasulja ostanu cela, nemojte ga prekuvati. Ocediti od vode, ali i ostavite malo vode sa pasuljem.
U dublju šerpu sipati, ulje zagrejati i dodati iseckan luk i pržiti na tihoj temperaturi sve dok luk potpuno ne omekša. U omekšali luk dodati crvenu mlevenu papriku, malo brašna, so, biber, začin C i sve dobro izmešati sa uprženim lukom i na kraju dodati sitno iseckan beli luk. U zemljenu posudu sipati skuvani pasulj sa malo vode dodati uprženi luk sa začinima i sve dobro izmešati. Probati da li je potrebno još soli. Posuti sa sitno iseckanom peršunom i dodati jedan do dva lovorova lista. Dodajte slaninu i stavite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, peći oko 60 minuta.
Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza
Sastojci
Za 8 osoba
1 kg crnog pasulja
500 g crnog luka
2 dl ulja
3 supena kašika aleve paprike
3 čena belog luka
2 supena kašika C začina
po ukusu prstohvat/a soli
po ukusu prstohvat/a bibera
oko 200 g mesnate slanine
Priprema
priprema
Oprati pasulj i potopiti ga preko noći. Sutradan skuvati pasulj, ali morate paziti da vam zrna pasulja ostanu cela, nemojte ga prekuvati. Ocediti od vode, ali i ostavite malo vode sa pasuljem.
U dublju šerpu sipati, ulje zagrejati i dodati iseckan luk i pržiti na tihoj temperaturi sve dok luk potpuno ne omekša. U omekšali luk dodati crvenu mlevenu papriku, malo brašna, so, biber, začin C i sve dobro izmešati sa uprženim lukom i na kraju dodati sitno iseckan beli luk. U zemljenu posudu sipati skuvani pasulj sa malo vode dodati uprženi luk sa začinima i sve dobro izmešati. Probati da li je potrebno još soli. Posuti sa sitno iseckanom peršunom i dodati jedan do dva lovorova lista. Dodajte slaninu i stavite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, peći oko 60 minuta.
Tagovi