Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 8 osoba

sastojci

1 kg crnog pasulja

500 g crnog luka

2 dl ulja

3 supena kašika aleve paprike

3 čena belog luka

2 supena kašika C začina

po ukusu prstohvat/a soli

po ukusu prstohvat/a bibera

oko 200 g mesnate slanine

Priprema

priprema

Oprati pasulj i potopiti ga preko noći. Sutradan skuvati pasulj, ali morate paziti da vam zrna pasulja ostanu cela, nemojte ga prekuvati. Ocediti od vode, ali i ostavite malo vode sa pasuljem.

U dublju šerpu sipati, ulje zagrejati i dodati iseckan luk i pržiti na tihoj temperaturi sve dok luk potpuno ne omekša. U omekšali luk dodati crvenu mlevenu papriku, malo brašna, so, biber, začin C i sve dobro izmešati sa uprženim lukom i na kraju dodati sitno iseckan beli luk. U zemljenu posudu sipati skuvani pasulj sa malo vode dodati uprženi luk sa začinima i sve dobro izmešati. Probati da li je potrebno još soli. Posuti sa sitno iseckanom peršunom i dodati jedan do dva lovorova lista. Dodajte slaninu i stavite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, peći oko 60 minuta.