Vodu, šećer i vanilin šećer staviti da se kuva. Kada provri, kuvati još 8-10 minuta, a onda skloniti sa šporeta.
Pripremiti samlevene orahe, čokoladu izrendanu na krupnije rende, otopljeni maslac. Po dve kore slagati jednu na drugu. Prvu koru premazati četkicom otopljenim maslacem, preko prve složiti drugu koru koja se takođe maže otopljenim maslacem. Na početku, tj gornjoj ivici kore staviti po 4 kašike mešavine oraha i čokolade. Urolajte baklavu uz pomoć drvenog štapića (može se upotrebiti i velika bakina igla za štrikanje) da bude čvršće umotana. Rolnicu blago stisnuti rukama sa leve i desne strane da se dobiju nabori na rolni. Izvući štapić i složiti rolnicu u pleh, kraj kore neka bude okrenut ka dnu pleha. Ponoviti postupak pripreme sa ostalim korama, ređajući rolnice jednu do druge. Napravljenu baklavu iseći na 4 – 5 parčeta vodeći računa da vam rolnice budu iste veličine.
Poređanu baklavu premazati ostatkom rastopljenog maslaca. Rolnice peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 – 35 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Vodeći računa da rolnice dobiju lepu zlatno – žutu boju.
Vruće rolnice zaliti još toplim šerbetom – agdom, najbolje je da se to uradi većom kašikom ili kutlačom, kojom se ravnomerno naliva šerbet preko svih rolnica) i ostaviti je da lepo upije.
Ohlađenu baklavu po želji posuti seckanim orasima i poslužiti.
Sastojci
Za 16 osoba
500 g tankih kora za baklavu,
500 g mlevenih oraha,
200 g čokolade za kuvanje,
250 g maslaca ili margarina
800 g šećera,
650 ml vode,
2 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Prvo ukuvajte sirup.
Vodu, šećer i vanilin šećer staviti da se kuva. Kada provri, kuvati još 8-10 minuta, a onda skloniti sa šporeta.
Pripremiti samlevene orahe, čokoladu izrendanu na krupnije rende, otopljeni maslac. Po dve kore slagati jednu na drugu. Prvu koru premazati četkicom otopljenim maslacem, preko prve složiti drugu koru koja se takođe maže otopljenim maslacem. Na početku, tj gornjoj ivici kore staviti po 4 kašike mešavine oraha i čokolade. Urolajte baklavu uz pomoć drvenog štapića (može se upotrebiti i velika bakina igla za štrikanje) da bude čvršće umotana. Rolnicu blago stisnuti rukama sa leve i desne strane da se dobiju nabori na rolni. Izvući štapić i složiti rolnicu u pleh, kraj kore neka bude okrenut ka dnu pleha. Ponoviti postupak pripreme sa ostalim korama, ređajući rolnice jednu do druge. Napravljenu baklavu iseći na 4 – 5 parčeta vodeći računa da vam rolnice budu iste veličine.
Poređanu baklavu premazati ostatkom rastopljenog maslaca. Rolnice peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 – 35 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Vodeći računa da rolnice dobiju lepu zlatno – žutu boju.
Vruće rolnice zaliti još toplim šerbetom – agdom, najbolje je da se to uradi većom kašikom ili kutlačom, kojom se ravnomerno naliva šerbet preko svih rolnica) i ostaviti je da lepo upije.
Ohlađenu baklavu po želji posuti seckanim orasima i poslužiti.
Tagovi