Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 30 osoba

Kora

160 g Čokolada

40 ml slatka pavlaka

120 g putera

10 komad/a Jaja

30 g šećera

1 prstohvat/a soli

120 g šećera

čokoladni krem

240 ml slatka pavlaka

480 g Čokolada

10 g putera

900 ml slatka pavlaka

svetliji čokoladni krem

400 ml slatka pavlaka

Glazura

90 g Voda

90 g šećera

130 g bombonskog sirupa

1 kesica/e želatina

75 ml kondenzovano mleko/slatka pavlaka

150 g Čokolada

Naši proizvodi

Priprema

kora

Ugrejati slatku pavlaku, dodati u nju puter, sve lepo izmešati i preliti preko čokolade. Mešati dok se čokolada ne otopi.

Žumanca penasto umutiti sa 30 g. šećera i aromom vanile. Kada su žumanca dobila svetlu boju dodati u njih prosejan kakao i so.

Mešajući dodati čokoladu.

Belanaca umutiti sa 140 g šećera. U čokoladu dodavati po kašiku belanaca, sve vreme lagano mešajući.

Rernu zagrejati na 185 °C. Smanjiti temperaturu na 175 °C.

Masu podeliti na 4 dela, i ispeći 4 tanje kore.

Kore se peku na 175 °C oko 13 minuta..

Čokoladni tamniji krem

Ugrejati 240 ml slatke pavlake, i u nju dodati prosejan kakao. Mešati dok se masa ne sjedini pa je preliti preko čokolade i putera.

U dubljoj posudi umutiti slatku pavlaku (80 % umutiti je). Pavlaka ne sme da bude gusta i suva.

U čokoladu dodavati pavlaku i mutiti, da se dobije glatka i ujednačenu masa.

Podeliti krem u odnosu 3:2.

Čokoladni svetliji krem

Umutiti slatku pavlaku i dodati u nju manji deo čokoladnog tamnog krema.

Filovanje torte u četvrtastom kalupu:

Prva kora

Tamni čokoladni krem

Druga kora

Tamni čokoladni krem

Treća kora

Svetli čokoladni krem

Četvrta kora

Svetli čokoladni krem

Ostaviti da se torta hladi 12 sati, nakon čega se izvadi iz kalupa.

Glazura

U dublji sud sipati vodu, šećer i bombonski sirup da provri.

Mešati dok se ne dobije ujednačen masa, dodati rastopljen želatin i kondenzovano mleko, i na kraju crnu čokoladu.

Dobijenu masu procediti, mešati da se ohladi i preliti preko torte.