Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 6 osoba

Boranija

500 g Žuta boranija

1 srednja veličina glavica crnog luka

2 komad/a Šargarepa

Po ukusu Začini

Dodatak

Po želji Ulje

3 supena kašika Brašno

oko 300 ml Mleko

2 supena kašika Kisela pavlaka

Priprema

Priprema boranije

U šerpi, na ulju, dinstati luk i šargarepu.

Zatim dodati boraniju, pa naliti vodom, taman toliko da prekrije boraniju. Začiniti po ukusu. Koristila sam začine:so, vegeta, beli luk u prahu, suvi peršun, kurkuma, bosiljak, majčina dušica, kari, mleveni biber. U minimalnim količinama, dominiraju jedino so, vegeta, mleveni biber i suvi peršun.

Dodatak

U tiganj sipati ulje i staviti brašno, pržiti I mešati da nema grudvica, pa dodavati mleko,da bi se dobila glatka smesa,tečna.

Završetak

Nakon otprilike skoro sat,ne treba boraniji mnogo vremena da bi bila kuvana ako je smrznuta, dodati iz tiganja smesu u šerpu sa boranijom.

Neprestano mešati. Dodati začine po ukusu ako nešto fali i umutiti u činiji pavlaku, pa dodati u šerpu. Promešati I završiti sa kuvanjem.

Serviranje

Toplu boraniju poslužiti sa, po želji, dodatkom pavlake, malo hleba. Ja sam preko posula mešavinu začina za piletinu da mi ne bi falio ukus mesa. Ako vi možete bez mesa, onda vam nije potreban nikakav dodatak. 😀 Uživajte i prijatno! 🧑‍🍳