Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 6 osoba

Za testo

500 ml Mleka

2-3 Kašike Kislelog mleka

1 Kašika So

1 Kašika Šećer

5 Kašika Ulja

1 Kašika Sirćeta

4 Komada Jaja

100 g Margarin

1300 g Brašno T-400

Dekoracija

1 Komad Jajeta

50 g Susam

Naši proizvodi

Priprema

Testo

Umesiti testo od navedenih sastojak. Ostaviti da odstoji i naraste.

Oblikovanje

Podeliti testo na 12 loptica od po 160g i jednu od 170g.

Oblikovanje

6 loptica razvucite veličine tanjira, pa premažite otopljenim margarinom. Zatim preklopite na pola, pa do srwdine sa jedne i druge strane, zatim uvijte u ubliku jednog fišeka.

Drugi korak

Ostalih 6 loptica takođe isto razvucite, premažite margarinom. Isecite na trakice od prilike na 8 trake. Spojite po 4 od pola sa jedne i druge stranje da dobijemo dva kupa od trakica. Zati kao pletenicu uvijajte oba dobijena dela. Ređajte u kalup između fišeka.

Treći korak

Jedan deo ove najveće loptice od 170g što je ostala razvucite kao i predhodne i premažite margarinom. Kao kod predhodnog koraka isecite na trakice i spojite na dva mesta po 4-5. Zatim unakrsno uvijajte kao klupko, da dobijete lopticu koju će te staviti u sredini.

Od ostalog dela testa izrežite tri trakice, od kolih će te napraviti pletenice. Dobijene pletenice stavite u gornjem delu prvobitno naprevljenih fišeka.

Dekoracija

Kada kolačnaraste, pramažite ga umućenim jajetom i po želji posoite susam.

Pecite pogaču na 180C od 40-50min.