Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 25 osoba

Testo:

100 g Svinjska mast

1 komad/a Jaje

100 g Šećer

100 g Kisela pavlaka

300 g Brašno

Beli fil sa makom:

300 ml Mleko

50 g Šećer

2 supena kašika Dr. Oetker Gustin

2 komad/a Žumance

100 g Mleveni mak

Bela glazura:

150 g Bela čokolada

4 supena kašika Ulje ili rastopljeni margarin

Naši proizvodi

Priprema

Priprema:

Umesiti meko testo od navedenih sastojaka, podeliti ga na 2 jednaka dela , umotati svaki u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se ohladi oko 1 sat.

Za to vreme, napraviti fil:

Izmutiti žumanac, šećer, vanil šećer i gustin, sa malo mleka. ostatk mleka staviti da provri, pa dodati umućenu smesu i kuvati dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. Skinuti sa vatre i umešati mleveni mak.

Uzeti testo iz frižider, i obe polovine razvaljati na posebnom papiru za pečenje, u pravougaonik veličine pleha ( oko 20x30cm). Jednu koru, zajedno sa papirom staviti u pleh, izbockati viljuškom, premazati filom, pa preko fila staviti drugu koru ( pomoću papira za pečenje je preneti direktno, pa odlepiti papir).

Peći na 180 stepeni, oko 20-25min, dok korica ne porumeni.

Kad izvadite kolač iz rerne, preko njega prelijte toplu glazuru od prethodno otopljene bele čokolade.