Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 6 osoba

Ribu

1, 5 kg sušenog šarana

Prilog

1 kg krompira

1 komad/a šargarepe

1 komad/a belog luka (čen)

2 komad/a crvenog luka

prstohvat malo soli

1 kafena kašičica bibera

Priprema

Priprema šarana

Pošto je šaran kupljen već pripremljen, bez glave, nije trebalo ništa seći.

A inače ako je čitav,potrebno je da mu se odseče rep i glava, pa ga onda oprati i ostaviti da stoji u mlakoj vodi oko 30 minuta.

Priprema priloga i pečenje šarana

Dok se šaran namače, oguliti krompire i narezati na kolutove.

Tako narezani krompir staviti u lagano nauljenu tepsiju za pečenje.

Dodati mu crni luk, beli luk, šargarepu,peršun po želji, pa posoliti i pobiberiti

Šarana ocediti, obrisati i staviti na krompir.

Dodati malo vode, pa peći oko pola sata na 200 C.

Izvaditi šarana, izrezati ga, a krompir nastaviti peći dok ne postane reš.