Priprema za patišpanj. Čokoladu izlomimo na parcad i stavimo u manju šerpu, na šporetu, da se rastopi. Jaja polupamo, belanca stavimo u veći sud a žumanca u sud za mučenje. Mikserom mutimo belanca, dodamo secer mutimo dok se ne rastopi. U sud sa žumanca dodamo margarin i mutimo mikserom. Dodamo ohladjenu rastopljenu čokoladu, brašno i uzmutimo mikserom. Zatim dodamo izmucena belanca mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu. Smesu nanesemo u veći pravougaoni pleh obložen pek papirom. Pecemo 30 minuta na 200 stepeni. Pripremamo krem.
U šerpu, na šporetu, stavimo secer, sipamo 100 ml vode i promesamo. Kad serbet provri sklonimo šerpu sa šporeta, dodamo lesnike promesamo. Patišpanj uzvadimo iz pleha i uvijemo vlažnu kuhinjsku krpu. U većem sudu mikserom mutimo margarin dok ne pistane penast. Dodamo ohladjen serbet sa lesnicima izmutimo mikserom. Omeksali patišpanj odbijemo iz krpe premazemo kremom. Patišpanj u vijemo u rolat. U šerpu, na šporetu sipamo ulje tri kašike dodamo 100 g čokoladu izlomljeniu na parcad mešamo dok se ne rastopi čokolada. Kad se čokolada rastopi nanesemo preko rolata po celoj površini. Isecemo rolat na parcad.
Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza
Sastojci
Za 12 osoba
6 komada Jaja
Priprema
Sastojci
100 gr margarina,
150 gr čokolade za kuvanje,
5 kašika brašna,
6 kašika šećera.
Za krem:
210 gr margarina,
210 gr šećera,
210 gr pecenih samlevenih lešnika Za preliv:
100 gr čokolade za kuvanje,
3 kašike ulja.
Priprema
Priprema za patišpanj. Čokoladu izlomimo na parcad i stavimo u manju šerpu, na šporetu, da se rastopi. Jaja polupamo, belanca stavimo u veći sud a žumanca u sud za mučenje. Mikserom mutimo belanca, dodamo secer mutimo dok se ne rastopi. U sud sa žumanca dodamo margarin i mutimo mikserom. Dodamo ohladjenu rastopljenu čokoladu, brašno i uzmutimo mikserom. Zatim dodamo izmucena belanca mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu. Smesu nanesemo u veći pravougaoni pleh obložen pek papirom. Pecemo 30 minuta na 200 stepeni. Pripremamo krem.
U šerpu, na šporetu, stavimo secer, sipamo 100 ml vode i promesamo. Kad serbet provri sklonimo šerpu sa šporeta, dodamo lesnike promesamo. Patišpanj uzvadimo iz pleha i uvijemo vlažnu kuhinjsku krpu. U većem sudu mikserom mutimo margarin dok ne pistane penast. Dodamo ohladjen serbet sa lesnicima izmutimo mikserom. Omeksali patišpanj odbijemo iz krpe premazemo kremom. Patišpanj u vijemo u rolat. U šerpu, na šporetu sipamo ulje tri kašike dodamo 100 g čokoladu izlomljeniu na parcad mešamo dok se ne rastopi čokolada. Kad se čokolada rastopi nanesemo preko rolata po celoj površini. Isecemo rolat na parcad.