Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 12 osoba

Sastojci

6 komada Jaja

Priprema

Sastojci

100 gr margarina,

150 gr čokolade za kuvanje,

5 kašika brašna,

6 kašika šećera.

Za krem:

210 gr margarina,

210 gr šećera,

210 gr pecenih samlevenih lešnika Za preliv:

100 gr čokolade za kuvanje,

3 kašike ulja.

Priprema

Priprema za patišpanj. Čokoladu izlomimo na parcad i stavimo u manju šerpu, na šporetu, da se rastopi. Jaja polupamo, belanca stavimo u veći sud a žumanca u sud za mučenje. Mikserom mutimo belanca, dodamo secer mutimo dok se ne rastopi. U sud sa žumanca dodamo margarin i mutimo mikserom. Dodamo ohladjenu rastopljenu čokoladu, brašno i uzmutimo mikserom. Zatim dodamo izmucena belanca mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu. Smesu nanesemo u veći pravougaoni pleh obložen pek papirom. Pecemo 30 minuta na 200 stepeni. Pripremamo krem.

U šerpu, na šporetu, stavimo secer, sipamo 100 ml vode i promesamo. Kad serbet provri sklonimo šerpu sa šporeta, dodamo lesnike promesamo. Patišpanj uzvadimo iz pleha i uvijemo vlažnu kuhinjsku krpu. U većem sudu mikserom mutimo margarin dok ne pistane penast. Dodamo ohladjen serbet sa lesnicima izmutimo mikserom. Omeksali patišpanj odbijemo iz krpe premazemo kremom. Patišpanj u vijemo u rolat. U šerpu, na šporetu sipamo ulje tri kašike dodamo 100 g čokoladu izlomljeniu na parcad mešamo dok se ne rastopi čokolada. Kad se čokolada rastopi nanesemo preko rolata po celoj površini. Isecemo rolat na parcad.