Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 10 osoba

Za testo:

100 ml osvećene vodice

1 kafena kašičica šećer

2 kafena kašičica so

50 ml ulje

400 ml voda

900 g brašno T-400

Za premazivanje pre pečenja:

1 komad/a žumanca

1 supena kašika mleko

1 supena kašika ulje

Za premazivanje pečenog kolača:

1 supena kašika ulje

1 supena kašika voda

Za ukrase:

200 g brašno T-400

1 kafena kašičics so

140 ml voda

Naši proizvodi

Priprema

Za ukrase:

Dan pre pripreme slavskog kolača potrebno je napraviyi ukrase i ostaviti ih da se suše na sobnoj temperaturi.

Testo za ukrase se mesi tako što se od Dr.Oetker gustina,brašna,soli i hladne vode zamesi tvrđe testo,stavi se u najlon kesu i ostavi u frižider da odstoji sat vremena.

Zatim se od testa prave ukrasi po želji(pletenice,pečati,grozdovi,list,krst...)

Za testo:

U 200 ml mlake vode rastvoriti Dr.Oetker suvi pekarski kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.

U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.

Uliti 200 ml mlake vode,osvećenu vodicu,dodati ulje,nadošli kvasac i zamesiti mekše testo.

Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.

Sledeći korak:

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 6 delova.

Svaki deo premesiti formirajući jufke.

Pekač premazati margarinom i obložiti pek-papirom(pekač se premazuje margarinom kako se pek-papir ne bi pomerao).

Jednu jufku razviti na veličinu pekača i staviti je preko pek-papira.

Zatim:

Ostalih 5 jufki rasporediti preko rastanjenog testa.

Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.

Premazivanje i pečenje:

Žumance,ulje i mleko razmutiti viljuškom,pa premazati testo.

Peći u dobro zagrejanoj reeni na 180 stepeni 60 minuta(ja sam pekla 30 minuta na 200 stepeni prekriveno alu-folijim,a zatim sam uklonila foliju,smanjila temperaturu na 180 stepeni i ostavila kolač da se peče još 30 minuta).

Zatim:

Gotov slavski kolač izvaditi iz rerne i uz pomoć mehanizma za otvaranje skinuti obruč,spustiti pek-papir i na kolač nalepiti ukrase(ukrase lepiti mešavinom brašna i vode).

Vratiti u rernu na par minuta,ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni kako bi se ukrasi zalepili,a da ne gore(da ostanu belu).

Posluživanje:

Izvaditi slavski kolač iz rerne.

Mešavinu ulja i vode staviti na vatru da provri,skloniti sa vatre,pa kada se malo prohladi premazati vruć kolač(tako će kolač dobiti sjaj i mekoću).

Prijatno!