Dan pre pripreme slavskog kolača potrebno je napraviyi ukrase i ostaviti ih da se suše na sobnoj temperaturi.
Testo za ukrase se mesi tako što se od Dr.Oetker gustina,brašna,soli i hladne vode zamesi tvrđe testo,stavi se u najlon kesu i ostavi u frižider da odstoji sat vremena.
Zatim se od testa prave ukrasi po želji(pletenice,pečati,grozdovi,list,krst...)
Za testo:
U 200 ml mlake vode rastvoriti Dr.Oetker suvi pekarski kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.
Uliti 200 ml mlake vode,osvećenu vodicu,dodati ulje,nadošli kvasac i zamesiti mekše testo.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Sledeći korak:
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 6 delova.
Svaki deo premesiti formirajući jufke.
Pekač premazati margarinom i obložiti pek-papirom(pekač se premazuje margarinom kako se pek-papir ne bi pomerao).
Jednu jufku razviti na veličinu pekača i staviti je preko pek-papira.
Zatim:
Ostalih 5 jufki rasporediti preko rastanjenog testa.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Premazivanje i pečenje:
Žumance,ulje i mleko razmutiti viljuškom,pa premazati testo.
Peći u dobro zagrejanoj reeni na 180 stepeni 60 minuta(ja sam pekla 30 minuta na 200 stepeni prekriveno alu-folijim,a zatim sam uklonila foliju,smanjila temperaturu na 180 stepeni i ostavila kolač da se peče još 30 minuta).
Zatim:
Gotov slavski kolač izvaditi iz rerne i uz pomoć mehanizma za otvaranje skinuti obruč,spustiti pek-papir i na kolač nalepiti ukrase(ukrase lepiti mešavinom brašna i vode).
Vratiti u rernu na par minuta,ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni kako bi se ukrasi zalepili,a da ne gore(da ostanu belu).
Posluživanje:
Izvaditi slavski kolač iz rerne.
Mešavinu ulja i vode staviti na vatru da provri,skloniti sa vatre,pa kada se malo prohladi premazati vruć kolač(tako će kolač dobiti sjaj i mekoću).
Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza
Sastojci
Za 10 osoba
100 ml osvećene vodice
1 kesica/e Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1 kafena kašičica šećer
2 kafena kašičica so
50 ml ulje
400 ml voda
900 g brašno T-400
1 komad/a žumanca
1 supena kašika mleko
1 supena kašika ulje
1 supena kašika ulje
1 supena kašika voda
40 g Dr. Oetker Gustin
200 g brašno T-400
1 kafena kašičics so
140 ml voda
Naši proizvodi
Priprema
Za ukrase:
Dan pre pripreme slavskog kolača potrebno je napraviyi ukrase i ostaviti ih da se suše na sobnoj temperaturi.
Testo za ukrase se mesi tako što se od Dr.Oetker gustina,brašna,soli i hladne vode zamesi tvrđe testo,stavi se u najlon kesu i ostavi u frižider da odstoji sat vremena.
Zatim se od testa prave ukrasi po želji(pletenice,pečati,grozdovi,list,krst...)
Za testo:
U 200 ml mlake vode rastvoriti Dr.Oetker suvi pekarski kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.
Uliti 200 ml mlake vode,osvećenu vodicu,dodati ulje,nadošli kvasac i zamesiti mekše testo.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Sledeći korak:
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 6 delova.
Svaki deo premesiti formirajući jufke.
Pekač premazati margarinom i obložiti pek-papirom(pekač se premazuje margarinom kako se pek-papir ne bi pomerao).
Jednu jufku razviti na veličinu pekača i staviti je preko pek-papira.
Zatim:
Ostalih 5 jufki rasporediti preko rastanjenog testa.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Premazivanje i pečenje:
Žumance,ulje i mleko razmutiti viljuškom,pa premazati testo.
Peći u dobro zagrejanoj reeni na 180 stepeni 60 minuta(ja sam pekla 30 minuta na 200 stepeni prekriveno alu-folijim,a zatim sam uklonila foliju,smanjila temperaturu na 180 stepeni i ostavila kolač da se peče još 30 minuta).
Zatim:
Gotov slavski kolač izvaditi iz rerne i uz pomoć mehanizma za otvaranje skinuti obruč,spustiti pek-papir i na kolač nalepiti ukrase(ukrase lepiti mešavinom brašna i vode).
Vratiti u rernu na par minuta,ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni kako bi se ukrasi zalepili,a da ne gore(da ostanu belu).
Posluživanje:
Izvaditi slavski kolač iz rerne.
Mešavinu ulja i vode staviti na vatru da provri,skloniti sa vatre,pa kada se malo prohladi premazati vruć kolač(tako će kolač dobiti sjaj i mekoću).
Prijatno!
Tagovi