Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza

Sastojci

Za 8 osoba

Za testo:

100 ml mleko

100 ml jogurt

100 ml voda

50 ml ulje

1 kafena kašičica so

1/2 kafena kašičica šećer

oko 600 g brašno T-400

Naši proizvodi

Priprema

Za testo:

Dr.Oetker suvi kvasac usuti u mlako mleko,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.

U odgovarajuću posudu usuti nadošli kvasac,dodati mlaku vodu,jogurt,ulje,posoliti i postepeno dodavati brašno,te zamesiti mekše testo.

Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.

Zatim:

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti,formirati oblik valjka i staviti u kalup obložen pek-papirom.

Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste(oko 30 minuta).

Nakon toga:

Trsto zarezati oštrim nožem na nekoliko mesta,premazati vodom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Sledeći korak:

Pečen hleb uzvaditi iz rerne.

Zatim:

Hleb izručiti iz kalupa i uviti u čistu kuhinjsku krpu.

Ostaviti da se prohladi.

Posluživanje:

Hleb seći na kriške i poslužiti.

Prijatno!