3 supena kašika
Dr. Oetker Mešavina pahuljica 250g
1 supena kašika
Lan
1 supena kašika
Seme suncokreta
10 komad/a
List blitve
Naši proizvodi
Priprema
Priprema smese
Pomešati najpre obe vrste brašna pa dodati prašak za pecivo i so.
Ovde je potrebno dodati i ostale primese: pahuljice, semenke, ali i seckanu blitvu.
sve ovo lepo promešato
Dodavanje vode
U suvu smesu sa blitvom potrebno je dodati dovoljno kisele vode, otprilike pola litre dodavati postepeno pa voditi računa da se ne stavi malo ili mnogo.
Potrebno je da smesa bude više ređa negoli gusta, da se sama ravnomerno tazlije prilikom sipanja u tepsiju.
Sve to zbog toga što kukuruzno brašno upija više vode, od belog brašna, pa da proja ne bi "davila" ili bila previše suva, potrebno je smesu za proju napraviti retko.
Pečenje
Staviti pek papir u pleh, tepsiju, najbolja i najjedostavnija varijanta da se nešto ne bi zalepilo.
Izručiti pripremljenu smesu u pleh, pa staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle nekih 15 - 20 minuta pojačati na 220 - 250 stepeni. Proju je potrebno peći najmanje 30 minuta na slabijoj vatri, kako ne bi iznutra ostala gletava. Sigurno je potrebno i 10 minuta više da se "istišti" u rerni.
Proverićete da li je gotova tako što ćete probosti nožićem ili čačkalicom, i ukoliko je uočljivo da je unutrašnjost još uvek lepljva - "živa" znači da je potrebno još peći proju.
Posle pečenja, izvaditi i ostaviti par minuta u plehu, pa onda izvaditi na veću dasku i ostaviti da se ohladi. Prektiri krpom i uživati u prelepom doručku.
Recept za nagradni konkurs: Praznična čarolija ukusa
Sastojci
Za 10 osoba
0,4 kg Žuto projeno brašno
5 supena kašika Belo brašno
1 kesica/e Dr. Oetker Prašak za pecivo
1,5 kafena kašičica So
0,5 l Kisele vode
3 supena kašika Dr. Oetker Mešavina pahuljica 250g
1 supena kašika Lan
1 supena kašika Seme suncokreta
10 komad/a List blitve
Naši proizvodi
Priprema
Priprema smese
Pomešati najpre obe vrste brašna pa dodati prašak za pecivo i so.
Ovde je potrebno dodati i ostale primese: pahuljice, semenke, ali i seckanu blitvu.
sve ovo lepo promešato
Dodavanje vode
U suvu smesu sa blitvom potrebno je dodati dovoljno kisele vode, otprilike pola litre dodavati postepeno pa voditi računa da se ne stavi malo ili mnogo.
Potrebno je da smesa bude više ređa negoli gusta, da se sama ravnomerno tazlije prilikom sipanja u tepsiju.
Sve to zbog toga što kukuruzno brašno upija više vode, od belog brašna, pa da proja ne bi "davila" ili bila previše suva, potrebno je smesu za proju napraviti retko.
Pečenje
Staviti pek papir u pleh, tepsiju, najbolja i najjedostavnija varijanta da se nešto ne bi zalepilo.
Izručiti pripremljenu smesu u pleh, pa staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle nekih 15 - 20 minuta pojačati na 220 - 250 stepeni. Proju je potrebno peći najmanje 30 minuta na slabijoj vatri, kako ne bi iznutra ostala gletava. Sigurno je potrebno i 10 minuta više da se "istišti" u rerni.
Proverićete da li je gotova tako što ćete probosti nožićem ili čačkalicom, i ukoliko je uočljivo da je unutrašnjost još uvek lepljva - "živa" znači da je potrebno još peći proju.
Posle pečenja, izvaditi i ostaviti par minuta u plehu, pa onda izvaditi na veću dasku i ostaviti da se ohladi. Prektiri krpom i uživati u prelepom doručku.
Na zdravlje i spasenje...
Tagovi