Recept za nagradni konkurs: Praznična čarolija ukusa

Sastojci

Za 5 osoba

sastojci:

500 gr svinjski but

150 gr kačkavalja

150 gr šampinjona

150 gr pečenice ili suvog vrata

1 glavica crnog luka

nekoliko čena belog luka

po ukusu so, ml. biber, ljuta tucana paprika

1 puna kašika masti

Priprema

Priprema:

 Meso izrežite, tj. istanjite nožem tako da dobijete jednu veliku šniclu. Tako formiranu šniclu dobro izlupajte tučkom tako da bude što tanja, posolite, pobiberite i ostavite da odstoji.

Za to vreme na 1 kašiku ulja na kratko propržite sitno iseckan luk, pa dodajte dobro oprane šampinjone isečene na tanke listiće i seckan beli luk. Pržite sve zajedno 2-3 minuta pa sklonite sa vatre. 

Na polovinu šnicle poređajte tanke režnjeve pečenice ili suvog vrata, pa šampinjone, pospite sa malo aleve ili ljute tucane paprike, pa poređajte isečen kačkavalj na listiće.           

Ovako nadevenu šniclu pažljivo urolajte i zavežite je jačim debljim koncem, kako se ne bi otvarala prilikom pečenja.

Stavite je u odgovarajući sud za pečenje, premažite je ostatkom mašću, dodajte malo vode, prekrijte sud folijom i pecite u rerni na 200-220 st.oko 30 min. a zatim sklonite foliju i pecite još desetak minuta, tj. dok ne porumeni.

Po potrebi dolijte još malo vode. Izvadite meso iz rerne, skinite konac, isecite na tanje režnjeve i poslužite uz sezonsku salatu i prilog po želji.