Recept za nagradni konkurs: Praznična čarolija ukusa

Sastojci

Za 16 osoba

Sastojci

1.5 kg Kiseli kupus

200 g Pirinač

100 g Mleveni orasi

3 komad/a Crni luk

2 komad/a Šargarepa

1 komad/a Praziluk

1 supena kašika Crvena mlevena paprika

1 kafena kašičica So

1 kafena kašičica Biber

2 dl Ulje

1 supena kašika Brašno T-400

1 supena kašika Začin C

3 komad/a Lovorov list

Priprema

Priprema

Odvojiti listove na glavici kupusa i očistiti žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan oprati u hladnoj vodi.

Crni luk i praziluk očistiti i sitno iseći. Šargarepu očistiti, narendati i zajedno sa lukom propržiti na polovini predviđene količine ulja.

Posoliti, sipati začin C i dodati opran pirinač i još kratko propržiti. Začiniti sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešati i skloniti sa vatre.

Kad se fil prohladi dodati mlevene orahe i izmešati

Na svaki list kupusa staviti kašiku nadeva i uviti sarme.

Na dno šerpe sipati malo ulja i obložiti listovima kuozsa pa odozgo poređati sarme.

Između sarmi ubaciti tri lista lovora.

Sarme naliti vodom da budu skroz prekrivene i kuvati poklopljene na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Po potrebi u toku kuvanja dolivati po malo vode.

U tiganju zagrejati ostatak ulja, dodati brašno i propržiti ga da blago porumeni, pa dodati crvenu mlevenu papriku.

Preliti sarme zaprškom i kuvati još desetak minuta na tihoj vatri.

Zagrejati rerenu na 200°C pa ubaciti sarmu i zapeći je još 30-ak minuta.

Najbolje poslužiti toplu.

Prijatno :)