Recept za nagradni konkurs: Praznična čarolija ukusa
Sastojci
Za 16 osoba
Sastojci
1.5 kg
Kiseli kupus
200 g
Pirinač
100 g
Mleveni orasi
3 komad/a
Crni luk
2 komad/a
Šargarepa
1 komad/a
Praziluk
1 supena kašika
Crvena mlevena paprika
1 kafena kašičica
So
1 kafena kašičica
Biber
2 dl
Ulje
1 supena kašika
Brašno T-400
1 supena kašika
Začin C
3 komad/a
Lovorov list
Priprema
Priprema
Odvojiti listove na glavici kupusa i očistiti žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan oprati u hladnoj vodi.
Crni luk i praziluk očistiti i sitno iseći. Šargarepu očistiti, narendati i zajedno sa lukom propržiti na polovini predviđene količine ulja.
Posoliti, sipati začin C i dodati opran pirinač i još kratko propržiti. Začiniti sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešati i skloniti sa vatre.
Kad se fil prohladi dodati mlevene orahe i izmešati
Na svaki list kupusa staviti kašiku nadeva i uviti sarme.
Na dno šerpe sipati malo ulja i obložiti listovima kuozsa pa odozgo poređati sarme.
Između sarmi ubaciti tri lista lovora.
Sarme naliti vodom da budu skroz prekrivene i kuvati poklopljene na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Po potrebi u toku kuvanja dolivati po malo vode.
U tiganju zagrejati ostatak ulja, dodati brašno i propržiti ga da blago porumeni, pa dodati crvenu mlevenu papriku.
Preliti sarme zaprškom i kuvati još desetak minuta na tihoj vatri.
Zagrejati rerenu na 200°C pa ubaciti sarmu i zapeći je još 30-ak minuta.
Recept za nagradni konkurs: Praznična čarolija ukusa
Sastojci
Za 16 osoba
1.5 kg Kiseli kupus
200 g Pirinač
100 g Mleveni orasi
3 komad/a Crni luk
2 komad/a Šargarepa
1 komad/a Praziluk
1 supena kašika Crvena mlevena paprika
1 kafena kašičica So
1 kafena kašičica Biber
2 dl Ulje
1 supena kašika Brašno T-400
1 supena kašika Začin C
3 komad/a Lovorov list
Priprema
Priprema
Odvojiti listove na glavici kupusa i očistiti žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan oprati u hladnoj vodi.
Crni luk i praziluk očistiti i sitno iseći. Šargarepu očistiti, narendati i zajedno sa lukom propržiti na polovini predviđene količine ulja.
Posoliti, sipati začin C i dodati opran pirinač i još kratko propržiti. Začiniti sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešati i skloniti sa vatre.
Kad se fil prohladi dodati mlevene orahe i izmešati
Na svaki list kupusa staviti kašiku nadeva i uviti sarme.
Na dno šerpe sipati malo ulja i obložiti listovima kuozsa pa odozgo poređati sarme.
Između sarmi ubaciti tri lista lovora.
Sarme naliti vodom da budu skroz prekrivene i kuvati poklopljene na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Po potrebi u toku kuvanja dolivati po malo vode.
U tiganju zagrejati ostatak ulja, dodati brašno i propržiti ga da blago porumeni, pa dodati crvenu mlevenu papriku.
Preliti sarme zaprškom i kuvati još desetak minuta na tihoj vatri.
Zagrejati rerenu na 200°C pa ubaciti sarmu i zapeći je još 30-ak minuta.
Najbolje poslužiti toplu.
Prijatno :)
Tagovi