Recept za nagradni konkurs: Torte za divan dan

Sastojci

Za 12 osoba

Za tri kore:

12 kom. belanaca

3 cela jaja

15 kašika šećera

30 kašika mlevenih oraha

3 ravne kašike brašna

Za krem: 1 4 dl mleka

12 kom. žumanaca

10 kašika šećera

250 gr putera ili margarina

4 dl mleka

Za prelivanje kora:

2 kesice karamela

3-4 dl mleka

Naši proizvodi

Priprema

kore:

U sud za mućenje stavite 4 belanca i 1 celo jaje, kratko umutite mikserom, pa dodajte 5 kašike šećera. Nastavite sa mućenjem još nekoliko minuta, pa lagano (ne mikserom) umešajte 10 kašika oraha i 1 kašiku brašna. Nemojte da vas buni što smesa izgleda ređe no uobičajeno, jer tako treba. Izlijte smesu u okrugli kalup za pečenje koji ste predhodno obložili papirom za pečenje i pecite koru na 180 st. oko pola sata. (Probajte čačkalicom da li je suva).

Na ovaj način ispecite još dve kore.

krem:

 U jedan sud umutite žumanca, dodajte puding i oko 1 dl mleka i sve dobro sjedinite. U drugom sudu otopite šećer (karamelizujte), sklonite sa ringle i nalijte ostatak mleka. Vratite na ringlu, dodajtepredhodnu smesu od žumanaca i pudinga i sve zajedno kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. U prohlađen krem umešajte predhodno penasto umućen margarin. Mikserom sve dobro sjedinite i krem je gotov.

prelivanje kora:

  Karamele otopite u mleku i time prelijte sve tri kore.

filovanje:

Na tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je kremom, stavite drugu koru pa i nju premažite kremom. Preko krema stavite i treću koru, koju možete takođe premazati kremom, ali sam je ja prelila čokoladom, kako bih na tortu stavila spajdermena.

Tortu ukrasite po želji.

Hlađenje:

Tortu ostavite da se dobo ohladi u frižideru pa je poslužite.

Napomena:

Spajdermena sam radila po ideji Minje  .minjina-kuhinjica.com/fondan-i-gum-pasta/figurice-od-fondana/spajdermen-tutorijal/