Sastojci

Za 5 osoba

Za baklavu

1 prstohvat/a Kora za baklavu

300 g Mlevenih oraha

Za agdu

700 g Secera

700 ml Vode

1/2 Sok od pola limuna

Za premazivanje kora

100 ml Ulja

100 ml Kisele vode

Za prelivanje

150 g Putera

Naši proizvodi

Priprema

Priprema agde

U šerpu sipati vodu i šećer, dodati i vanil šećer. Kuvati 10 minuta na laganoj vatri, pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna. Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.

Priprema baklave

Kore iseci na deblje trake. Uzimati po 3 trake za 1 baklavu. Svaku koru premazati mesavinom ulja i vode i slagati jednu preko druge. Zatim staviti 1 kasiku mlevenih oraha na pocetak kore i savijati tako da se dobije oblik trougla. Redjati baklave u pleh. Postupak ponoviti dok se sav materijal ne potrosi. Preko nepecenih baklava sipati otopljen maslac. Peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni izmedju 20 i 30 minuta.

Prelivanje baklave

Gotove baklave preliti dobro ohladjenim serbetom i ostaviti da odstoje preko noci.