- Primarno ukljuciti rernu da se zagreje do 180 stepeni Celzijusa.
- U jednoj ciniji prosejati i zatim izmesati lepo sve suve sastojke: brasno, kakao - prah, prasak za pecivo i sodu - bikarbonu. U nekoj drugoj ciniji staviti jaja, dodati prstohvat soli i 1/3 od ukupne kolicine secera, te otpoceti mucenje mikserom. Mutiti, uz postepeno dodavanje ostale kolicine secera (iz delova) a potom na trenutak zaustaviti mikser (nakon sto smesa zapeni i otpocne bledeti). Tada lagano, uz ponovno mucenje mikserom na umerenoj brzini ulivati mleko, ulje, dodati vanil - ekstrakta, pa kada se smesa prilicno izbledi i postane voluminoznija, ugasiti mikser. Nakon toga, prosejane i izmesane suve sastojke, lagano i iz vise puta, dodavati i zicom za mucenje ili spatulom umesati u smesu (ali tek toliko dok se suvi sastojci ne izgube sa povrsine smese. Nikako ne mesati previse). Potom, u tankom mlazu, dodavati i kljucalu vodu i jos malcice izmesati smesu. Dno kalupa / tepsije obloziti pek - papirom, uliti lagano pripremljenu smesu za biskvit ( ili izdeliti u 3 dela, u 3 iste supsle pa peci odvojeno) i staviti da se pece u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa, nekih 35 - 40 minuta. Nakon sto se ispece i lepo ohladi, biskvit (ukoliko je sva smesa pecena odjednom) prerezati na 3 priblizno jednaka sloja.
Uputstvo za pripremu kreme (fila) od voca:
- Zamrznuto voce ostaviti da se otpusti (ali i ukoliko je blago zamrznuto ne smeta). Staviti voce u serpu zajedno sa vodom i šećerom, te na umerenoj vatri ostaviti da prokuva. Gustin pomesati sa 9 kasika vode, te tu smesu lagano uliti u serpu sa vocem, nastaviti na umerenoj vatri kuvati sve zajedno, sve dok se krema ne zgusne. Nakon sto se vocna krema zgusne, u jos uvek vreo krem, dodati margarin i umesati ga sve dok se ne istopi sasvim i ne homogenizuje. Nakon toga, ostaviti da se vocna krema ohladi.
Uputstvo za pripremu kreme (fila) od vanile:
- Puding, secer, kao i vanilin secer razmutiti sa malo mleka, te u preostalu kolicinu mleka dodati vanil - ekstrakt pa staviti da se kuva. U uzavrelo mleko dodati razmucenu smesu za puding i kuvati sve dok se ne zgusne. Ostaviti pripremljeni puding da se ohladi. Dodati potom u vreo puding i margarin (sobne temperature), te zajedno umutiti dok se ne istopi i homogenizuje. Na kraju dodati i sadrzaj kesica za šlag u prahu pa miksati sve dok krema ne postane penasta i prozracna.
Uputstvo za redosled slaganja Bloody - Berry torte:
- Biskvit
- 1/2 kreme od voca
- 1/3 kreme od vanile
- Biskvit
- 2/2 kreme od voca
- 2/3 kreme od vanile
- Biskvit
- 3/3 kreme od vanile
- Slagom premazati tortu
- Tortu je najbolje ostaviti da prenoci u frizideru pa je sutradan tek seci i servirati
- Napomena: Ukoliko se biskvitu obrazuje kapica (nabubreli vrh) prilikom pecenja previse, moze se izrezati pa izmrviti a zatim i time dekorisati. ^_^
Recept za nagradni konkurs: Torte za divan dan
Sastojci
Za 22 osoba
350 g Brašno T-400
100 g C Kakao prah
300 g Šećer
2 (ravne) kafena kašičica Dr. Oetker Prašak za pecivo
2 (ravne, 1/4) kafena kašičica C Soda bikarbona 500g
1 prstohvat/a So
300 ml Mleko
1,5 - 2 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila
150 ml Ulje
300 ml Voda (Prokljucala)
3 komad/a Jaja
1200 ml Mleko
180 g Šećer
2,5 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila
3 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
4 kesica/e Dr. Oetker Puding sa ukusom vanile
150 g Margarin
3 kesica/e C Šlag classic
500 - 600 (moze i vise, ko zeli) g Zamrznuti mix crvenog, bobicastog voca (ukoliko neko zeli, moze koristiti slobodno i sveze)
180 g Šećer
100 ml Voda
90 g Dr. Oetker Gustin
9 supena kašika Voda
60 g Margarin
500 ml Slatka pavlaka
Naši proizvodi
Priprema
Uputstvo za pripremu biskvita:
- Primarno ukljuciti rernu da se zagreje do 180 stepeni Celzijusa.
- U jednoj ciniji prosejati i zatim izmesati lepo sve suve sastojke: brasno, kakao - prah, prasak za pecivo i sodu - bikarbonu. U nekoj drugoj ciniji staviti jaja, dodati prstohvat soli i 1/3 od ukupne kolicine secera, te otpoceti mucenje mikserom. Mutiti, uz postepeno dodavanje ostale kolicine secera (iz delova) a potom na trenutak zaustaviti mikser (nakon sto smesa zapeni i otpocne bledeti). Tada lagano, uz ponovno mucenje mikserom na umerenoj brzini ulivati mleko, ulje, dodati vanil - ekstrakta, pa kada se smesa prilicno izbledi i postane voluminoznija, ugasiti mikser. Nakon toga, prosejane i izmesane suve sastojke, lagano i iz vise puta, dodavati i zicom za mucenje ili spatulom umesati u smesu (ali tek toliko dok se suvi sastojci ne izgube sa povrsine smese. Nikako ne mesati previse). Potom, u tankom mlazu, dodavati i kljucalu vodu i jos malcice izmesati smesu. Dno kalupa / tepsije obloziti pek - papirom, uliti lagano pripremljenu smesu za biskvit ( ili izdeliti u 3 dela, u 3 iste supsle pa peci odvojeno) i staviti da se pece u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa, nekih 35 - 40 minuta. Nakon sto se ispece i lepo ohladi, biskvit (ukoliko je sva smesa pecena odjednom) prerezati na 3 priblizno jednaka sloja.
Uputstvo za pripremu kreme (fila) od voca:
- Zamrznuto voce ostaviti da se otpusti (ali i ukoliko je blago zamrznuto ne smeta). Staviti voce u serpu zajedno sa vodom i šećerom, te na umerenoj vatri ostaviti da prokuva. Gustin pomesati sa 9 kasika vode, te tu smesu lagano uliti u serpu sa vocem, nastaviti na umerenoj vatri kuvati sve zajedno, sve dok se krema ne zgusne. Nakon sto se vocna krema zgusne, u jos uvek vreo krem, dodati margarin i umesati ga sve dok se ne istopi sasvim i ne homogenizuje. Nakon toga, ostaviti da se vocna krema ohladi.
Uputstvo za pripremu kreme (fila) od vanile:
- Puding, secer, kao i vanilin secer razmutiti sa malo mleka, te u preostalu kolicinu mleka dodati vanil - ekstrakt pa staviti da se kuva. U uzavrelo mleko dodati razmucenu smesu za puding i kuvati sve dok se ne zgusne. Ostaviti pripremljeni puding da se ohladi. Dodati potom u vreo puding i margarin (sobne temperature), te zajedno umutiti dok se ne istopi i homogenizuje. Na kraju dodati i sadrzaj kesica za šlag u prahu pa miksati sve dok krema ne postane penasta i prozracna.
Uputstvo za redosled slaganja Bloody - Berry torte:
- Biskvit
- 1/2 kreme od voca
- 1/3 kreme od vanile
- Biskvit
- 2/2 kreme od voca
- 2/3 kreme od vanile
- Biskvit
- 3/3 kreme od vanile
- Slagom premazati tortu
- Tortu je najbolje ostaviti da prenoci u frizideru pa je sutradan tek seci i servirati
- Napomena: Ukoliko se biskvitu obrazuje kapica (nabubreli vrh) prilikom pecenja previse, moze se izrezati pa izmrviti a zatim i time dekorisati. ^_^
Prijatno i punoo pozdravaa svima ^_^ !!
Tagovi