Recept za nagradni konkurs: Torte za divan dan

Sastojci

Za 22 osoba

Za biskvit: (za kalup / tepsiju: fi - 28cm)

350 g Brašno T-400

300 g Šećer

2 (ravne) kafena kašičica Dr. Oetker Prašak za pecivo

2 (ravne, 1/4) kafena kašičica C Soda bikarbona 500g

1 prstohvat/a So

300 ml Mleko

1,5 - 2 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila

150 ml Ulje

300 ml Voda (Prokljucala)

3 komad/a Jaja

Za krem (fil) od vanile:

1200 ml Mleko

180 g Šećer

2,5 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila

150 g Margarin

Za kremu (fil) od voca:

500 - 600 (moze i vise, ko zeli) g Zamrznuti mix crvenog, bobicastog voca (ukoliko neko zeli, moze koristiti slobodno i sveze)

180 g Šećer

100 ml Voda

9 supena kašika Voda

60 g Margarin

Za dekoraciju:

500 ml Slatka pavlaka

Naši proizvodi

Priprema

Uputstvo za pripremu biskvita:

- Primarno ukljuciti rernu da se zagreje do 180 stepeni Celzijusa.

- U jednoj ciniji prosejati i zatim izmesati lepo sve suve sastojke: brasno, kakao - prah, prasak za pecivo i sodu - bikarbonu. U nekoj drugoj ciniji staviti jaja, dodati prstohvat soli i 1/3 od ukupne kolicine secera, te otpoceti mucenje mikserom. Mutiti, uz postepeno dodavanje ostale kolicine secera (iz delova) a potom na trenutak zaustaviti mikser (nakon sto smesa zapeni i otpocne bledeti). Tada lagano, uz ponovno mucenje mikserom na umerenoj brzini ulivati mleko, ulje, dodati vanil - ekstrakta, pa kada se smesa prilicno izbledi i postane voluminoznija, ugasiti mikser. Nakon toga, prosejane i izmesane suve sastojke, lagano i iz vise puta, dodavati i zicom za mucenje ili spatulom umesati u smesu (ali tek toliko dok se suvi sastojci ne izgube sa povrsine smese. Nikako ne mesati previse). Potom, u tankom mlazu, dodavati i kljucalu vodu i jos malcice izmesati smesu. Dno kalupa / tepsije obloziti pek - papirom, uliti lagano pripremljenu smesu za biskvit ( ili izdeliti u 3 dela, u 3 iste supsle pa peci odvojeno) i staviti da se pece u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa, nekih 35 - 40 minuta. Nakon sto se ispece i lepo ohladi, biskvit (ukoliko je sva smesa pecena odjednom) prerezati na 3 priblizno jednaka sloja.

Uputstvo za pripremu kreme (fila) od voca:

- Zamrznuto voce ostaviti da se otpusti (ali i ukoliko je blago zamrznuto ne smeta). Staviti voce u serpu zajedno sa vodom i šećerom, te na umerenoj vatri ostaviti da prokuva. Gustin pomesati sa 9 kasika vode, te tu smesu lagano uliti u serpu sa vocem, nastaviti na umerenoj vatri kuvati sve zajedno, sve dok se krema ne zgusne. Nakon sto se vocna krema zgusne, u jos uvek vreo krem, dodati margarin i umesati ga sve dok se ne istopi sasvim i ne homogenizuje. Nakon toga, ostaviti da se vocna krema ohladi.

Uputstvo za pripremu kreme (fila) od vanile:

- Puding, secer, kao i vanilin secer razmutiti sa malo mleka, te u preostalu kolicinu mleka dodati vanil - ekstrakt pa staviti da se kuva. U uzavrelo mleko dodati razmucenu smesu za puding i kuvati sve dok se ne zgusne. Ostaviti pripremljeni puding da se ohladi. Dodati potom u vreo puding i margarin (sobne temperature), te zajedno umutiti dok se ne istopi i homogenizuje. Na kraju dodati i sadrzaj kesica za šlag u prahu pa miksati sve dok krema ne postane penasta i prozracna.

Uputstvo za redosled slaganja Bloody - Berry torte:

- Biskvit

- 1/2 kreme od voca

- 1/3 kreme od vanile

- Biskvit

- 2/2 kreme od voca

- 2/3 kreme od vanile

- Biskvit

- 3/3 kreme od vanile

- Slagom premazati tortu

- Tortu je najbolje ostaviti da prenoci u frizideru pa je sutradan tek seci i servirati

- Napomena: Ukoliko se biskvitu obrazuje kapica (nabubreli vrh) prilikom pecenja previse, moze se izrezati pa izmrviti a zatim i time dekorisati. ^_^

Prijatno i punoo pozdravaa svima ^_^ !!