Recept za nagradni konkurs: Torte za divan dan

Sastojci

Za 12 osoba

Tortu capreze

125 gr bademovog brašna

125 gr kvalitetne crne čokolade

125 gr putera, seckanog na kockice

110 gr šećera

3 komad/a velikih jaja, sobne temperatura, odvojiti žumanca od belanaca

1 prstohvat soli

1 supena kašika šećera u prahu za posipanje

1 supena kašika listića badema

Naši proizvodi

Priprema

Priprema torte

Kalup prečnika 20 cm premažite masnoćom i obložite pek papirom, a pećnicu zagrejte na 160 C. Puter i čokoladu otopite u posudi koju ste stavili iznad kipuće vode. Kada se otopila, sklonite je sa šporeta i dodajte šećer i bademovo brašno i sve dobro izmešajte. Kada se smesa ohladila, dodajte jaja i sve dobro izmešajte drvenom kašikom. Za dodatni ukus možete dodati rum ili pomorandžinu koricu (ja dodajem pomorandžinu koricu). U posebnoj posudi mikserom umutite belanca sa prstohvatom soli. Umutite ih da budu čvrsto umućena i zatim polako dodajte u smesu nežno mešajući drvenom kašikom ili špatulom. Kada su se sastojci sjedinili, smesu sipajte u kalup i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrejali i pecite oko 40 minuta, i korica postane suva, a unutrašnjost kolača ostane pomalo mekan (to ćete utvrditi tako što ćete zabosti čačkalicu i sredinu kolača, i ako ostane po malo smese na njoj, znači da je kolač gotov). Izvadite kolač i pećnice i ostavite ga da se dobro ohladi u kalupu. Kada ste ga izvadili iz kalupa, pospite ga šećerom u prahu i služite.