Recept za nagradni konkurs: Torte za divan dan

Sastojci

Za 4 osoba

Testo

1,5 šolja brašna

1/2 šolje ulja

1 kafena kašičica sode bikarbone

1 šolja šećera

1 supena kašika Dr. Oetker Kakao 80g

1 kafena kašičica cimeta

3 supena kašika dzema od šljiva

Dekoracija

3 supena kašika seckani orasi

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa

Starinski posni kolač sa džemom spremao se za posne slave. Možda ne izgleda reprezentativno kao neke torte, ali je ukusan, izdašan i miriše božanstveno.

Sastojci:

1,5 šolja brašna

1/2 šolje griza

kašičica sode bikarbone

šolja šećera

kašika kakaoa

kašičica cimeta

3 pune kašike džema od šljiva

1 šolja ulja

2-3 kašike pekmeza od kajsije ili šipka

Seckani orasi, po želji (za posipanje)

Pomešajte brašno, griz i sodu bikarbonu, dodajte šećer, kakao, cimet i ulje. U suve sastojke umešajte džem od šljiva mešajući da dobijete ujednačenu masu. Ne brinite što masa deluje retko. Trebalo bi da je odmah stavite u podmazan pleh, pa u rernu, kako se ne bi zgustila jer griz upija tečnost ako stoji, i stvrdnjava se.

Ovaj kolač se peče na srednjoj temperaturi (170-190 stepeni) oko sat vremena. Čim ga izvadite iz rerne, još vruć premažite pekmezom od kajsije ili šipka. Pekmez od kajsije daće mu sjaj, a od šipka će učiniti da deluje kao da ste stavili glazuru od čokolade. Kad se malo prohladi, da bude još topao a ne sasvim ohlađen, pospite ga drobljenim orasima, po želji. Potrebno je da kolač bude topao kako bi se orasi „zalepili”.