Starinski posni kolač sa džemom spremao se za posne slave. Možda ne izgleda reprezentativno kao neke torte, ali je ukusan, izdašan i miriše božanstveno.
Sastojci:
1,5 šolja brašna
1/2 šolje griza
kašičica sode bikarbone
šolja šećera
kašika kakaoa
kašičica cimeta
3 pune kašike džema od šljiva
1 šolja ulja
2-3 kašike pekmeza od kajsije ili šipka
Seckani orasi, po želji (za posipanje)
Pomešajte brašno, griz i sodu bikarbonu, dodajte šećer, kakao, cimet i ulje. U suve sastojke umešajte džem od šljiva mešajući da dobijete ujednačenu masu. Ne brinite što masa deluje retko. Trebalo bi da je odmah stavite u podmazan pleh, pa u rernu, kako se ne bi zgustila jer griz upija tečnost ako stoji, i stvrdnjava se.
Ovaj kolač se peče na srednjoj temperaturi (170-190 stepeni) oko sat vremena. Čim ga izvadite iz rerne, još vruć premažite pekmezom od kajsije ili šipka. Pekmez od kajsije daće mu sjaj, a od šipka će učiniti da deluje kao da ste stavili glazuru od čokolade. Kad se malo prohladi, da bude još topao a ne sasvim ohlađen, pospite ga drobljenim orasima, po želji. Potrebno je da kolač bude topao kako bi se orasi „zalepili”.
Recept za nagradni konkurs: Torte za divan dan
Sastojci
Za 4 osoba
1,5 šolja brašna
1/2 šolje ulja
1 kafena kašičica sode bikarbone
1 šolja šećera
1 supena kašika Dr. Oetker Kakao 80g
1 kafena kašičica cimeta
3 supena kašika dzema od šljiva
3 supena kašika seckani orasi
Naši proizvodi
Priprema
Priprema testa
Starinski posni kolač sa džemom spremao se za posne slave. Možda ne izgleda reprezentativno kao neke torte, ali je ukusan, izdašan i miriše božanstveno.
Sastojci:
1,5 šolja brašna
1/2 šolje griza
kašičica sode bikarbone
šolja šećera
kašika kakaoa
kašičica cimeta
3 pune kašike džema od šljiva
1 šolja ulja
2-3 kašike pekmeza od kajsije ili šipka
Seckani orasi, po želji (za posipanje)
Pomešajte brašno, griz i sodu bikarbonu, dodajte šećer, kakao, cimet i ulje. U suve sastojke umešajte džem od šljiva mešajući da dobijete ujednačenu masu. Ne brinite što masa deluje retko. Trebalo bi da je odmah stavite u podmazan pleh, pa u rernu, kako se ne bi zgustila jer griz upija tečnost ako stoji, i stvrdnjava se.
Ovaj kolač se peče na srednjoj temperaturi (170-190 stepeni) oko sat vremena. Čim ga izvadite iz rerne, još vruć premažite pekmezom od kajsije ili šipka. Pekmez od kajsije daće mu sjaj, a od šipka će učiniti da deluje kao da ste stavili glazuru od čokolade. Kad se malo prohladi, da bude još topao a ne sasvim ohlađen, pospite ga drobljenim orasima, po želji. Potrebno je da kolač bude topao kako bi se orasi „zalepili”.
Tagovi