Recept za nagradni konkurs: Uskršnji izazov

Sastojci

Za 10 osoba

Patišpanj :

6 Komada Jaja

250 g Šećera

200 g Brašna

Za preliv:

1 l Mleka

300 g Mleka u prahu

500 ml Slatke pavlake

Glazura:

300 g Karamel preliva

Naši proizvodi

Priprema

Patišpanj:

Odvojiti belanca od žumanca. Belanca penasto umutiti, pa postepeno dodavati šećer i vanilin šećer. Mutiti mikserom dok se sav šećer ne rastopi.Zatim dodati jedno po jedno žumance. Brašno prosejati pa pomešati sa grizom i praškom za pecivo. Dodati mešavinu u umućena jaja i šećer i mutiti mikserom na najmanjoj brzini da se sve sjedini. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje, i peći u predhodno zagrajanoj rerni na 200C oko 20 minuta.

Preliv :

Mleko zagrejati(ne sme biti vrelo) pa dodati postepeno mleko u prahu sve vreme muteći žicom da se ne stvore grudvice. Zatim dodati hladnu slatku pavlaku. Ohlađenu koru izvaditi iz pleha, skinuti papir za pečenje i izbockati je viljuškom. U tepsiju u kojoj se pekao patišpanj sipati 3-4 kutlače mešavine mleka, pa staviti patišpanj sa izbockanom stranom na dole. Sada gornju stranu izbockati viljuškom i preliti ceo patišpanj preostalom količinom mešavine mleka. Ostaviti 30min da kolač malo upije mleko.

Glazura:

Kada je patišpanj upio mleko premazati ga karamel prelivom.

Napomena:

Ja inače za glazuru koristim domaci dulce de leche i mnogo mi se više sviđa od kupovnog karamel krema.