Odvojiti belanca od žumanca. Belanca penasto umutiti, pa postepeno dodavati šećer i vanilin šećer. Mutiti mikserom dok se sav šećer ne rastopi.Zatim dodati jedno po jedno žumance. Brašno prosejati pa pomešati sa grizom i praškom za pecivo. Dodati mešavinu u umućena jaja i šećer i mutiti mikserom na najmanjoj brzini da se sve sjedini. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje, i peći u predhodno zagrajanoj rerni na 200C oko 20 minuta.
Preliv :
Mleko zagrejati(ne sme biti vrelo) pa dodati postepeno mleko u prahu sve vreme muteći žicom da se ne stvore grudvice. Zatim dodati hladnu slatku pavlaku. Ohlađenu koru izvaditi iz pleha, skinuti papir za pečenje i izbockati je viljuškom. U tepsiju u kojoj se pekao patišpanj sipati 3-4 kutlače mešavine mleka, pa staviti patišpanj sa izbockanom stranom na dole. Sada gornju stranu izbockati viljuškom i preliti ceo patišpanj preostalom količinom mešavine mleka. Ostaviti 30min da kolač malo upije mleko.
Glazura:
Kada je patišpanj upio mleko premazati ga karamel prelivom.
Napomena:
Ja inače za glazuru koristim domaci dulce de leche i mnogo mi se više sviđa od kupovnog karamel krema.
Recept za nagradni konkurs: Uskršnji izazov
Sastojci
Za 10 osoba
6 Komada Jaja
250 g Šećera
2 Kesice Dr. Oetker Vanilin šećer
1 Kesica Dr. Oetker Prašak za pecivo
200 g C Pšenični griz 250g
200 g Brašna
1 l Mleka
300 g Mleka u prahu
500 ml Slatke pavlake
300 g Karamel preliva
Naši proizvodi
Priprema
Patišpanj:
Odvojiti belanca od žumanca. Belanca penasto umutiti, pa postepeno dodavati šećer i vanilin šećer. Mutiti mikserom dok se sav šećer ne rastopi.Zatim dodati jedno po jedno žumance. Brašno prosejati pa pomešati sa grizom i praškom za pecivo. Dodati mešavinu u umućena jaja i šećer i mutiti mikserom na najmanjoj brzini da se sve sjedini. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje, i peći u predhodno zagrajanoj rerni na 200C oko 20 minuta.
Preliv :
Mleko zagrejati(ne sme biti vrelo) pa dodati postepeno mleko u prahu sve vreme muteći žicom da se ne stvore grudvice. Zatim dodati hladnu slatku pavlaku. Ohlađenu koru izvaditi iz pleha, skinuti papir za pečenje i izbockati je viljuškom. U tepsiju u kojoj se pekao patišpanj sipati 3-4 kutlače mešavine mleka, pa staviti patišpanj sa izbockanom stranom na dole. Sada gornju stranu izbockati viljuškom i preliti ceo patišpanj preostalom količinom mešavine mleka. Ostaviti 30min da kolač malo upije mleko.
Glazura:
Kada je patišpanj upio mleko premazati ga karamel prelivom.
Napomena:
Ja inače za glazuru koristim domaci dulce de leche i mnogo mi se više sviđa od kupovnog karamel krema.
Tagovi