U posudu za mućenje staviti mast, šećer i vanilin šećer, penasto umutiti mikserom da se šećer otopi, dodati jogurt i još malo umutiti da se sve sjedini, na kraju dodati rendanu koricu limuna. Prašak za pecivo s jediniti sa brašnom i postepeno dodavati u već pripremljenu masu u početku mešajući varjačom, a zatim rukom obraditi testo tako da se napravi kompakna kugla od testa da se ne lepi za ruke.
Fil od jabuka:
Jabuke oljuštiti i narendati, dodati malo šećera, cimeta i vanilin šećer, ostaviti ih da odstoje desetak minuta. Mogu se malo prodinstati u koliko tako više volite, u tom slučaju nakon dinstanja jabuke ostavite da se ohlade pre filovanja. Ja volim sveže jabuke u piti tako vam i pišem recept, a vi uradite kako više volite. U narendane jabuke dodati šećer, vanilin šećer i cimet, dobro ih promešati i ostaviti 10 - 15 minuta da malo odstoje. Ako su domaće jabuke u pitanju sigurno neće biti puno tečnosti u njima, međutim ako su to neke kupljene jabuke koje pustaju puno vode, višak vode ocedite pre filovanja kora.
Prirema:
Testo podeliti na dva dela, svaki deo testa istanjiti na pek papir u veličini od 25x35 cm (veličina pleha kod mene). Testo za donju koru zajedno sa pek papirom prebaciti na pleh, testo izbockati na dva, tri mesta vrhom noža, posuti odozgo 1 kašiku griza, preko naređati pripremljene rendane jabuke, opet odozgo posuti 1 kašiku griza a zatim uz pomoć papira prebaciti drugu koru odozgo.
Koru prebacujete tako što zajedno sa papirom podignete testo i testo prebacite preko jabuka, a papir koji je ostao odozgo uklonite sa testa. Testo veoma blago pritisnite rukom kako bi svuda ravnomerno ,,leglo,, preko jabuka. na dva, tri mesta koru bocnite vrhom noža kako se ne bi podigla u toku pečenja. Preko kore posuti malo vanilin šećer i peći na 200 stepeni oko 35 minuta. Ohlađenu pitu posuti prah šećerom, vanilom i seći na štanglice po želji.
Savet:
Ovako pripremljena testa su dosta prhka. Da bi lakše razvili testo samim tim ga lakše i prebacili u pleh, obavezno koristite pek papir. U suprotnom testo se kida, puca, lepljivo je i zadaće vam dosta muka oko prebacivanja u pleh. Sa dva lista pek papira rešavate sve. Pratite korake iz recepta i bićete zadovoljni.
Sastojci
Za 12 osoba
300 g mast,
100 g C Šećer u prahu 250g
1 kesica/e Dr. Oetker Prašak za pecivo
650 g brašno,
180 ml jogurt.
1 komad/a limuna.
1 kg nakiselih jabuka,
1 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
1/2 kesica/e Dr. Oetker Mleveni cimet
3 supena kašika šećera,
2 - 3 supena kašika C Pšenični griz 250 g
1 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
2 - 3 supena kašika šećer u prahu.
Naši proizvodi
Priprema
Testo:
U posudu za mućenje staviti mast, šećer i vanilin šećer, penasto umutiti mikserom da se šećer otopi, dodati jogurt i još malo umutiti da se sve sjedini, na kraju dodati rendanu koricu limuna. Prašak za pecivo s jediniti sa brašnom i postepeno dodavati u već pripremljenu masu u početku mešajući varjačom, a zatim rukom obraditi testo tako da se napravi kompakna kugla od testa da se ne lepi za ruke.
Fil od jabuka:
Jabuke oljuštiti i narendati, dodati malo šećera, cimeta i vanilin šećer, ostaviti ih da odstoje desetak minuta. Mogu se malo prodinstati u koliko tako više volite, u tom slučaju nakon dinstanja jabuke ostavite da se ohlade pre filovanja. Ja volim sveže jabuke u piti tako vam i pišem recept, a vi uradite kako više volite. U narendane jabuke dodati šećer, vanilin šećer i cimet, dobro ih promešati i ostaviti 10 - 15 minuta da malo odstoje. Ako su domaće jabuke u pitanju sigurno neće biti puno tečnosti u njima, međutim ako su to neke kupljene jabuke koje pustaju puno vode, višak vode ocedite pre filovanja kora.
Prirema:
Testo podeliti na dva dela, svaki deo testa istanjiti na pek papir u veličini od 25x35 cm (veličina pleha kod mene). Testo za donju koru zajedno sa pek papirom prebaciti na pleh, testo izbockati na dva, tri mesta vrhom noža, posuti odozgo 1 kašiku griza, preko naređati pripremljene rendane jabuke, opet odozgo posuti 1 kašiku griza a zatim uz pomoć papira prebaciti drugu koru odozgo.
Koru prebacujete tako što zajedno sa papirom podignete testo i testo prebacite preko jabuka, a papir koji je ostao odozgo uklonite sa testa. Testo veoma blago pritisnite rukom kako bi svuda ravnomerno ,,leglo,, preko jabuka. na dva, tri mesta koru bocnite vrhom noža kako se ne bi podigla u toku pečenja. Preko kore posuti malo vanilin šećer i peći na 200 stepeni oko 35 minuta. Ohlađenu pitu posuti prah šećerom, vanilom i seći na štanglice po želji.
Savet:
Ovako pripremljena testa su dosta prhka. Da bi lakše razvili testo samim tim ga lakše i prebacili u pleh, obavezno koristite pek papir. U suprotnom testo se kida, puca, lepljivo je i zadaće vam dosta muka oko prebacivanja u pleh. Sa dva lista pek papira rešavate sve. Pratite korake iz recepta i bićete zadovoljni.
Tagovi