Sastojci

Za 16 osoba

PRIPREMA NAMAZA

250 g leblebije

3 supena kašika ulja

1 kafena kašičica soli

1/2 kafena kašičica suvog bosiljka

1/2 kafena kašičica origana

1/2 kafena kašičica majčine dušice suve

Priprema

Priprema namaza

Priprema

Leblebiju potopiti preko noći, ujutro promeniti vodu i kuvati dok ne omekša, u vodu se ne dodaje ništa. Sačuvati čašu vode u kojoj je kuvana leblebija jer je potrebna za pripremu namaza.

Prvo leblebiju izgnječiti pasirkom za krompir pire pa dodati ulje, so i vodu od kuvanja do željene gustine. Posle se štapnim mikserom pravi pašteta, na kraju se dodaju suvi žačini, a semenke se proprže na suvom tiganju - susam i lan i samo se mešaju varjačom. Luk se dodaje pri sreviranju.U paštetu se isključivo dodaje SO nikako neki drugi dodatak jelu.Mogu se dodati isključivo suvi začini ,a svešti i luk pri srviranju .Namaz se mora držati u frižideru ,mora se potpuno ohladidi pre stavljanja u frižider da tri sata stoji na sobnoj temperaturi po pripremi ,inače može se odmah vruć praviti .

I samo s njega mogu dodavatii suvi začini i propržene semenke !A leti može pri serviranju da se doda povrće ,kao kod klasične(mesne) pašete poređa krastavac ,luk ,rotkvice ...