Sastojci

Za 12 osoba

Potrebno za testo:

650 g belog brašna,

250 ml mleka,

100 g kristal šećera,

80 ml ulja,

2 komad/a jaja,

1 prstohvat/a soli,

Za punjenje:

100 g suve brusnice,

100 g kandirane papaje,

100 g kandiranog ananasa.

Za premazivanje pletenice:

1/2 komada belanceta.

Glazura:

2 supena kašika C Šećer u prahu 250g

1 kafena kašičica sok od limuna.

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa:

Kvasac potopiti u mlako mleko, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostaviti desetak minuta da kvasac nadođe. U većoj posudi staviti oko 620 g brašna, 100 g kristal šećera i jedan vanil šećer, 2 jaja ( odvojiti malo belanac za premazivanje pletenice), 80 ml ulja, prstohvat soli. Dodati pripremljen kvasac i zamesiti mekše glatko testo. Ostatak brašna služi da se pospe radna površina i izradi testo. Testo ostaviti da odmara oko 30 minuta da se udvostruči. Naraslo testo preručiti na pobrašnjenoj površini, podeliti ga na dva jednaka dela i na papiru za pečenje istanjiti jedan deo testa na pravougaonik 40x35cm.

Istanjeno testo posuti mešavinom kandiranog voća (brusnica, papaja, ananas), oklagijom lagano preći preko voća da se blago utisne u testo (neće padati pri motanju testa). Testo uz pomoć papira umotati u rolat, presaviti ga na pola i umotati u spiralu.

Motanje pletenice:

Pripremljenu pletenicu staviti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Ceo postupak ponoviti i sa drugom polovinom testa. Postoji i drugi način motanja pletenice (vi svakako možete izabrati onaj način koji je vama lakši): umotati testo u rolat, ali se ovaj put od sredine rolata seče testo na polovinu sa jedne i sa druge strane. Testo se mota u spiralu tako da sečeni deo bude okrenut ka gore. Drugu pletenicu takođe staviti u pleh, pokriti i ostaviti da odmara oko 30 minuta u toploj prostoriji.

Nadošlo testo premazati belancetom koje nije potrebno mutiti pre toga, belanac naneti četkicom na pletenice i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 – 40 minuta (u zavisnosti od jačine rerne).

Pečene pletenice ostaviti da se malo ohlade i premazati šećernom glazurom koja se priprema od 2 kašike prah šećera i 1/2 kašičice limuna. Četkicom naneti šećerni preliv na pečene pletenice i ostaviti da se glazura stegne. Ohlađenu pletenicu seći i poslužiti uz kafu, mleko ili šolju toplog čaja.