Recept za nagradni konkurs: Dr. Oetker sa tvojim potpisom

Sastojci

Za 20 osoba

Za pripremu biskvita: (za kalup: fi - 28cm)

5 (L) (ili 7 - M velicine) komad/a Jaja

250 g Šećer

50 ml Ulje (moze i kokosovo ukoliko neko zeli)

50 ml Limun (Limunov sok)

50 ml Tople Vode

1 prstohvat/a So

300 g Brašno T-400

1 kesica/e Dr. Oetker Prašak za pecivo (+ravna kasicica)

Za pripremu kokos - kreme:

1 l Mleko

100 g C Kokos

6 (vrsnih) supena kašika Šećer

150 g Bela čokolada za kuvanje

250 - 300 g Mleko u prahu

Za pripremu limun - kreme:

120 ml Limun (Limunov sok)

250 g Šećer

300 - 350 ml Voda

1/8 kafena kašičica Kurkuma u prahu (opciono; nije neophodno, zbog boje se moze dodati)

1/4 kafena kašičica So

6 (vrsnih) supena kašika Dr. Oetker Gustin

Za pripremu jogurt - limun topinga (glazure):

500 ml Jogurt ( ja sam koristio sa 2,8% m.m., ali je jos bolje sa 3,2% m.m. ili cak grcki, cvrsti jogurt)

250 g Mleko u prahu

Od jednog limuna ml Limun (Limunov sok)

Naši proizvodi

Priprema

Uputstvo za pripremu biskvita:

- Primarno ukljuciti rernu da se zagreje na 160 - 170 stepeni Celzijusa.

- Suve sastojke prosejati i lepo izmesati u jednoj posudi. U drugu posudu staviti jaja, deo secera, vanilin - secer, te elektricnim mikserom mutiti sve dok smesa na pobledi i ne postane voluminozna, uz dodavanje preostale kolicine secera, u delovima. Nakon sto smesa pobledi i postane voluminozna, uliti ulje, te na najnizoj brzini miksera inkorporirati u smesu a zatim i vodu i limunov sok, pa i to mikserom umesati, nakratko. Zatim, u smesu vlaznih sastojaka, iz vise puta, dodavati prosejane i izmesane suve sastojke, te ih rucno, zicom za mucenje umesati, ali samo toliko dok se ne mogu vise uociti na povrsini smese. Nikako ne premucivati! ^_^ Pripremljenu smesu za biskvit uliti u pek - papirom oblozeni kalup (najbolje je koristiti onaj sa skidajucim okvirom), te staviti da se biskvit pece u prethodno zagrejanoj rerni na 160 - 170 stepeni Celzijusa, na nekih 25 - 30 minuta. (ipak proveriti cackalicom da li je i kada biskvit ispecen; Svacija rerna pece drugacije) Ispeceni biskvit prvo ostaviti nekih 10 minuta u ugasenoj rerni sa blago odskrinutim vratima, a potom izvaditi iz rerne, te ostaviti da se prohladi i postane relativno mlako. Nakon sto se biskvit prohladio dovoljno, izvaditi ga polako iz kalupa, te prerezati na 3 biskvitna sloja.

Uputstvo za pripremu kokos - kreme:

- U serpu sipati 800ml mleka, secer, kokosovo - brasno, kao i mleko u prahu, pa staviti da se zakuva, uz cesto mesanje. U preostalih 200ml mleka razmutiti gustin, tako da nema grudvica. Nakon sto je smesa na ringli skoro dosla do trenutka kljucanja, polako ulivati razmuceni gustin, uz intenzivno mesanje, te nastaviti kuvati dok se smesa ne zgusne (do konzistencije puding kreme). Zatim skloniti sa ringle, dodati belu cokoladu za kuvanje (izlomljenu na manje komade i mesati dok se ne istopi sasvim i homogenizuje u smesu). Malo prohladiti kokos - kremu pa zatim uliti preko I - og biskvitnog sloja, u kalupu.

Uputstvo za pripremu limun - kreme:

- U serpu sipati oko 200ml vode, 1/8 kasicice kurkume u prahu (opciono, zbog boje), 1/4 kasicice soli i secer, te staviti da se zakuva na umerenoj vatri, uz povremeno mesanje. U preostalih 100ml - 150ml vode, zajedno sa limunovim sokom, razmutiti gustin tako da nema grudvica. Nakon sto voda na ringli dodje skoro do trenutka kljucanja, polako ulivati smesu razmucenog gustina, te uz intenzivno mesanje zakuvati dok se smesa ne zgusne. I nju malo prohladiti pa uliti preko II - og biskvitnog sloja u kalupu.

Uputstvo za pripremu jogurt - limun topinga (glazure):

- U serpu sipati 250ml gustog jogurta, dodati tome mleko u prahu i prah - secer, te staviti da se zagreva, uz povremeno mesanje. U preostalih 250ml jogurta dodati iscedjen limunov sok, pa u toj smesi od jogurta i limuna lepo razmutiti gustin, tako da nema grudvica. Na znake prvih mehura u smesi na ringli, ulivati polako razmuceni gustin, te uz intenzivno mesanje zakuvati sve dok se smesa ne zgusne (do konzistencije griza, skoro).

Uputstvo za redosled slaganja torte:

- I biskvitni sloj (moze ukoliko neko zazeli, nakvasiti malo kokosovim mlekom)

- Ceo kokos - krem (dok je jos uvek topao / mlak)

- II biskvitni sloj (malo pokvasiti, ukoliko neko pozeli)

- Ceo limun - krem (dok je jos uvek topao / mlak)

- III biskvitni sloj (malo pokvasiti ko zeli)

- Toping (glazura) od jogurta & limuna

- Ostaviti da se torta hladi u frizideru makar na nekih 2-3h, a najbolje je tokom cele noci)

- Ohladjenu tortu seci na parcice i servirati / uzivati!

Prijatnoo! ^_^