Za 10 osoba
1 kg šipuraka
800-1000 g šećera
Način pripreme:
Prvo dobro oprati šipurak.
Zatim svakom plodu treba odseći crnu kapicu.
Boja marmelade će biti svetlija ako se odstrane crne kapice sa ploda.
Staviti šipurke u veću šerpu sipati vode toliko da prekrije plodove i kuvati dok ne omekšaju.
Kad je kuvano sledi pasiranje kroz pasirku.
Zatim još jedno pasiranje kroz fino gusto sito da nema dlačica.
Dobićete finu pasiranu kašu spremnu za pripremu najfinije marmelade.
Sad sledi kuvanje na laganoj vatri.
Kada kaša počne da se zgušnjava dodati šećer.
Vruću marmeladu sipati u vruće sterilisane tegle,
Zatvoriti sterilisanim poklopcima i ušuškati u stoljnjake.
Ostaviti marmeladu da se polako hladi do sutradan.
Ovako pripremjena marmelada može da stoji godinama ako se u međuvremenu ne pojede.
Prijatno.
Savet zlata vredan:
Pravilo kaže:
Na litar dobijene kaše stavlja se 1 kg.šećera.
A ja kažem:
,,Šećer se može korigovati i dodati po ukusu" .
Sastojci
Za 10 osoba
1 kg šipuraka
800-1000 g šećera
Priprema
Način pripreme:
Prvo dobro oprati šipurak.
Zatim svakom plodu treba odseći crnu kapicu.
Boja marmelade će biti svetlija ako se odstrane crne kapice sa ploda.
Staviti šipurke u veću šerpu sipati vode toliko da prekrije plodove i kuvati dok ne omekšaju.
Kad je kuvano sledi pasiranje kroz pasirku.
Zatim još jedno pasiranje kroz fino gusto sito da nema dlačica.
Dobićete finu pasiranu kašu spremnu za pripremu najfinije marmelade.
Sad sledi kuvanje na laganoj vatri.
Kada kaša počne da se zgušnjava dodati šećer.
Vruću marmeladu sipati u vruće sterilisane tegle,
Zatvoriti sterilisanim poklopcima i ušuškati u stoljnjake.
Ostaviti marmeladu da se polako hladi do sutradan.
Ovako pripremjena marmelada može da stoji godinama ako se u međuvremenu ne pojede.
Prijatno.
Savet zlata vredan:
Pravilo kaže:
Na litar dobijene kaše stavlja se 1 kg.šećera.
A ja kažem:
,,Šećer se može korigovati i dodati po ukusu" .
Tagovi