Krastavčiće (kornišone) dobro očistiti (ja koristim oštru stranu čistog sunđera za suđe), isprati u nekoliko voda a zatim ih složiti u čiste, sterilisane tegle (grejati tegle u rerni zagrejanoj na 100 st. oko desetak minuta). Trudite se da nema mnogo prostora između kornišona u tegli. U odgovarajući sud staviti vodu, so, šećer, vinobran, konzervans i sirće da sve zajedno provri pa dodajte mirođiju, slačicu i korijander. Ovim prelivom odmah preliti kornišone u teglama ali polako da slučajno ne puknu tegle. Dobro ih zatvorite neoštećenim original poklopcima, ušuškajte ih u čebe i ostavite tako dok se potpuno ne ohlade. Tek tada ih smestite sa ostalom slanom zimnicom na tamno i hladno mesto.
Recept za nagradni konkurs: Vredni na leto, spremni za zimu
Sastojci
Za 24 osoba
3 kg krastavčića (kornišona)
1 litar alk. sirćeta 9%
100 gr soli
200 gr šećera
pola kesice C Konzervans
pola kesice C Vinobran
po želji mirođije, slačice, korijandera
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Krastavčiće (kornišone) dobro očistiti (ja koristim oštru stranu čistog sunđera za suđe), isprati u nekoliko voda a zatim ih složiti u čiste, sterilisane tegle (grejati tegle u rerni zagrejanoj na 100 st. oko desetak minuta). Trudite se da nema mnogo prostora između kornišona u tegli. U odgovarajući sud staviti vodu, so, šećer, vinobran, konzervans i sirće da sve zajedno provri pa dodajte mirođiju, slačicu i korijander. Ovim prelivom odmah preliti kornišone u teglama ali polako da slučajno ne puknu tegle. Dobro ih zatvorite neoštećenim original poklopcima, ušuškajte ih u čebe i ostavite tako dok se potpuno ne ohlade. Tek tada ih smestite sa ostalom slanom zimnicom na tamno i hladno mesto.
Tagovi