Zdravo, sveže voće dobro oprati. Očistiti šljive i iseći na manje komade, smokve takođe usitniti na manje komade, možete ih ljuštiti a i ne mora u koliko su fino zrele . Voće stavljajte u šerpu za kuvanje i svaki red voća, pospite sa malo šećera. Šerpu pokrite i ostavite na hladno mesto 2 - 3 sata da voće pusti svoje sokove.
Džem kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje, dodajte list rozetle koji će džemu dati poseban ukus. pred kraj kuvanja dodajte cimet i crnu čokoladu. Vruć džem sipajte u sterilisane tegle na 100 stepeni i odmah zatvorite metalnim zatvaračima. Tegle dobro ušuškajte u novinski papir i ostavite da se postepeno ohlade.
Džem možete poslužiti u hladna zimska jutra za doručak, ili kao dodatak bilo kojoj poslastici, ukus je fantastičan.
Sastojci
Za 16 osoba
2 kg očišćenih šljiva,
1 kg svežih smokava,
1 kg šećera,
50 g crna čokolada sa 70% kakaa
1/2 kesica/e C cimet
1 list rozetle,
Priprema
Priprema:
Zdravo, sveže voće dobro oprati. Očistiti šljive i iseći na manje komade, smokve takođe usitniti na manje komade, možete ih ljuštiti a i ne mora u koliko su fino zrele . Voće stavljajte u šerpu za kuvanje i svaki red voća, pospite sa malo šećera. Šerpu pokrite i ostavite na hladno mesto 2 - 3 sata da voće pusti svoje sokove.
Džem kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje, dodajte list rozetle koji će džemu dati poseban ukus. pred kraj kuvanja dodajte cimet i crnu čokoladu. Vruć džem sipajte u sterilisane tegle na 100 stepeni i odmah zatvorite metalnim zatvaračima. Tegle dobro ušuškajte u novinski papir i ostavite da se postepeno ohlade.
Džem možete poslužiti u hladna zimska jutra za doručak, ili kao dodatak bilo kojoj poslastici, ukus je fantastičan.
Tagovi