Recept za nagradni konkurs: Tragom bakinih recepata

Sastojci

Za 10 osoba

Za testo:

25 g svež kvasac

150 ml mleko

100 ml voda

75 ml ulje

1 komad/a jaja

2 supena kašija šećer

1 kafena kašičica so

oko 500 g brašno T-400

Za nadev:

500 g mak

300 ml mleko

200 g šećer

Za premazivanje:

20 g maslac(margarin)

1 komad/a jaja

Naši proizvodi

Priprema

Za testo:

Kvasac izmrviti i staviti u činiju,dodati 1 kašiku šećera,50 ml mleka,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Brašno usuti u dublju posudu,dodati so i izmešati.

Zatim dodati jaje,100 ml mlakog mleka,ulje,mlaku vodu,1 kašiku šećera i nadošli kvasac te zamesiti mekše testo.

U posudu usuti malo brašna,staviti testo,posuti brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji pola sata.

Zatim:

Nadošlo testo premesiti i podeliti na 2 dela.

Za nadev:

U šerpu staviti mak,dodati šećer,Dr.Oetker vanilin šećer,preliti sa vrelim mlekom i kratko prokuvati.

Fil podeliti na 2 dela.

Obe jufkice razviti oklagijom u oblik pravouganika.

Naneti po polovinu fila.

Sledeći korak:

Urolati i staviti u pleh obložen pek-papirom.

Nakon toga:

Jaje i otopljen maslac razmutiti viljuškom i premazati štrudle.

Izbosti na par mesta viljuškom kako bi izašao vazduh(tako štrudla neće"pucati").

Ostaviti da odstoji 15 minuta.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta(zavisno od rerne).

Zatim:

Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.

Posluživanje:

Štrudlu seći i poslužiti.

Savet:Po želji,kada izvadite štrudlu iz rerne i kada se prohladi možete je posuti C šećerom u prahu.

Prijatno!