Recept za nagradni konkurs: Tragom bakinih recepata

Sastojci

Za 4 osoba

Sastojci:

2 komad/a bataka sa karabatacima

5 srednja krompira

2 manje šargarepe

1 glavica crnog luka

50 gr pirinča

2 čena belog luka

2 kašičice aleve paprike

po ukusu so, biber, suvi začin

po želji list peršuna

po želji ulje ili mast

Priprema

Priprema:

U odgovarajući sud na ulju propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove pa nakon nekoliko minuta dodajte krompir isečen na komade i opran pirinač. Sve zajedno promešajte pa dodajte so, biber, suvi začin i alevu papriku. 

Sve izručite u vatrostalnu posudu, nalijte vodom da ogrezne a zatim dodajte seckan beli luk i odozgo poređajte batake i karabatake.

Pokrijte folijom i stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 st. a onda sklonite foliju, pospite seckanim peršunom i pecite još 10-15 min. tj. dok meso ne bude ispečeno i pirinač ne omekša.

Jelo poslužite toplu uz salatu po vašem izboru.