Sastojci

Za 12 osoba

Potrebno za 4 patišpanja:

16 komad/a belanaca

20 supena kašika mlevenih oraha

4 supena kašika brašna

16 supena kašika šećera

Žuti fil:

16 komad/a žumanaca

3 supena kašika Dr. Oetker Gustin

18 supena kašika šećera

100 g šećera u prahu

350 g maslaca

1 l mleka

Lila fil:

250 ml vode

300 g borovnica

200 g malina

200 g šećera

400 g krem sira

100 ml mleka

200 ml slatke pavlake

Dekoracija:

250 ml mleka

1 pakovanje/a Dr. Oetker žuta gel boja

Naši proizvodi

Priprema

Patišpanj:

Umutite 4 belanaca sa postepenim dodavanjem 4 kašike šećera u čvrst šam. Sjedinite 5 kašika mlevenih oraha, kašiku brašna i ¼ kesice praska za pecivo. Sipajte u belanca i lagano promešajte. Sipajte u kalup veličine 25 cm i pecite 14-15 minuta na 200 °C. Na isti način napravite još 3 patišpanja.

Žuti fil:

U žumanca sipajte 250 ml mleka, puding i gustin. Mikserom umutite da nema grudvica. Ostatak mleka sipajte u odgovarajući sud, dodajte šećer i vanilin šećer. Stavite da se kuva. Kada provri, sipajte pripremljeno mleko sa žumancima i pudingom. Kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posebno umutite maslac i šećer u prahu, a zatim sjedinite sa ohlađenim filom. Fil podelite na tri jednaka dela.

Lila fil:

Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite dok pripremate voće. U odgovarajući sud stavite borovnice, maline, vanilin šećer, šećer i ostatak vode. Kuvajte 15 minuta a onda blenderom ili štapnim mikserom ispasirajte. Ostavite 30 minuta da se ohladi. Nakon tog vremena kroz sito procedite. Dodajte otopljeni želatin u procijeđeni deo. U sud sipajte šlag penu, mleko i slatku pavlaku. Mikserom umutite u čvrst šlag. Dodajte pripremljen voćni fil, promešajte i umutite. Na kraju sjedinite sa krem sirom sobne temperature. Fil podelite na tri jednaka dela.

Filovanje:

Na tacnu stavite prvi patišpanj i obruč za filovanje. Filujte prvo žutim, a zatim i lila filom. Na isti način prefilujte još dva patišpanja. Stavite i četvrti patišpanj. U sud sipajte mleko, slag penu i mikserom umutite. Odvojte deo slaga za dekoraciju. U ostatak šlaga dodajte postepeno žutu gel boju zavisno o intenzitetu boje koji želite. Premazite šlagom sa svih strana. Dekorišite već odvojenim belim slagom. Stavite kriške limuna i grančice vreska. Sa bočne strane dekorisite žutim perlicama.