Recept za nagradni konkurs: Bogati ukusi za slavski užitak
Sastojci
Za 10 osoba
Prebranac
600 g
krupnog pasulja
600 g
crnog luka
po potrebi
ulje
nekoliko
zrna bibera
3-4 lista
lovora
4-5 češnja
belog luka
po ukusu
so, biber, aleva paprika, biljni začin
1 kg
roštiljske kobasice
Priprema
1. Priprema pasulja
Dan pre kuvanja pasulj otrebite, nalijte vodom i ostavite da prenoći.
Odaspite prvu vodu od pasulja, nalijte svežom, stavite da provri pa i nju odaspite i onda nalijte pasulj vrućom vodom.
Dodajte par lista lovora, nekoliko zrna bibera i jednu manju glavicu sitno naseckanog crnog luka i kuvajte pasulj na umerenoj vatri da se zrna ne raspadnu. Pazite da ne ostane bez tečnosti, ali nemojte ni previše tečnosti da dodajete jer pasulj na kraju treba da bude gust i uvek dolivajte vruću vodu.
Kad je pasulj otprilike napola kuvan, stavite crni luk da se dinsta za zapršku: sitno naseckajte crni luk, malo posolite i nalijte uljem tako da luk pliva u ulju. Dinstajte luk na nižoj temperaturi, uz povremeno mešanje, da postane staklast.
Kad je pasulj skuvan dovršite zapršku: dodajte u luk po potrebi još soli i 2-4 kašičice aleve paprike i upržite par minuta.
U podmazanu tepsiju sipajte prvo red oceđenog pasulja (koristite rupičastu kašiku) pa red zaprške i tako dok imate pasulja i zaprške.
Po površini bi trebalo da ima malog sloja ulja pa ako ga nema dodajte malo ulja, a po potrebi i malo tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Dodajte češnjeve belog luka, pospite biljnim začinom i mlevenim biberom po ukusu. Pecite u rerni 20 minuta na 180stC.
2.
Izvadite pasulj iz rerne, poređajte po površini roštiljsku kobasicu zarezanu na više mesta, povećajte temperaturu na 200stC i vratite pasulj sa kobasicom u rernu na još 20minuta, maksimalno na pola sata, da se i kobasica zapeče.
3.
Poslužite uz salatu po izboru, lepo se slaže sa belolučanom paprikom ili kupus salatom.
Recept za nagradni konkurs: Bogati ukusi za slavski užitak
Sastojci
Za 10 osoba
600 g krupnog pasulja
600 g crnog luka
po potrebi ulje
nekoliko zrna bibera
3-4 lista lovora
4-5 češnja belog luka
po ukusu so, biber, aleva paprika, biljni začin
1 kg roštiljske kobasice
Priprema
1. Priprema pasulja
Dan pre kuvanja pasulj otrebite, nalijte vodom i ostavite da prenoći.
Odaspite prvu vodu od pasulja, nalijte svežom, stavite da provri pa i nju odaspite i onda nalijte pasulj vrućom vodom.
Dodajte par lista lovora, nekoliko zrna bibera i jednu manju glavicu sitno naseckanog crnog luka i kuvajte pasulj na umerenoj vatri da se zrna ne raspadnu. Pazite da ne ostane bez tečnosti, ali nemojte ni previše tečnosti da dodajete jer pasulj na kraju treba da bude gust i uvek dolivajte vruću vodu.
Kad je pasulj otprilike napola kuvan, stavite crni luk da se dinsta za zapršku: sitno naseckajte crni luk, malo posolite i nalijte uljem tako da luk pliva u ulju. Dinstajte luk na nižoj temperaturi, uz povremeno mešanje, da postane staklast.
Kad je pasulj skuvan dovršite zapršku: dodajte u luk po potrebi još soli i 2-4 kašičice aleve paprike i upržite par minuta.
U podmazanu tepsiju sipajte prvo red oceđenog pasulja (koristite rupičastu kašiku) pa red zaprške i tako dok imate pasulja i zaprške.
Po površini bi trebalo da ima malog sloja ulja pa ako ga nema dodajte malo ulja, a po potrebi i malo tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Dodajte češnjeve belog luka, pospite biljnim začinom i mlevenim biberom po ukusu. Pecite u rerni 20 minuta na 180stC.
2.
Izvadite pasulj iz rerne, poređajte po površini roštiljsku kobasicu zarezanu na više mesta, povećajte temperaturu na 200stC i vratite pasulj sa kobasicom u rernu na još 20minuta, maksimalno na pola sata, da se i kobasica zapeče.
3.
Poslužite uz salatu po izboru, lepo se slaže sa belolučanom paprikom ili kupus salatom.
Tagovi