Sastojci

Za 4 osoba

Potrebno je:

3 - 4 komada srednja praziluka,

8 - 10 komada suvih crvenih slatkih paprika,

2 - 3 komada ljute suve paprike,

1 kafena kašičica so,

1 - 2 supena kašika ulje,

1 supena kašika sirće,

2 g mleveni biber

Priprema

Priprema:

Suvu papriku sa nize pre upotrebe oprati i fino posušiti pamučnom krpom.

Paprike staviti na vruć pepeo ili iznad žara, to je ona originalna verzija kako su je pripremale i naše bake i ispeći ih, u nedostatku šporeta koji se loži mogu se ispeći i na plotni šporeta ili u rerni, teflon tiganju. S obzirom na to da veliki broj kuća ne loži vatru to je jedino rešenje, svakako treba  voditi računa da paprike ne izgore, već da se fino kratko ispeckaju sa svih strana i postanu hrskave. Obavezno koristite hvataljku za meso ili neku štipaljku kao pomoćno sredstvo pri okretanju paprike, čuvajte prste od opekotina. Paprika se peče jako kratko, ne sme da pocrni previše, onda neće biti ukusna već neupotrebljiva.

Pečene i još vruće paprike izmrviti sitno prstima.

Praziluk, očistiti i sitno iseći, staviti u činiju, dodati pripremljenu usitnjenu papriku ljutu i slatku. Po svom ukusu dodati so, ulje, sirće i malo bibera. Dobro promešati i blago izgnječiti, utrljati kašikom čitavu smesu… Otuda valjda i taj naziv ,,trljanica,,