Recept za nagradni konkurs: Podelite najukusnije posne recepte
Sastojci
Za 8 osoba
Potrebno je:
300 g
suvog boba,
1 kafena kašičica
soli,
2 supena kašika
ulja,
300 - 400 ml
vode.
Još je potrebno:
3 - 4 čena
belog luka,
1 - 2 supena kašika
ulja,
1 - 2 supena kašika
sitne aleve paprike.
Priprema
Priprema:
Pre kuvanja pihtija bob valja očistiti.
Dan pre kuvanja suvi bob naliti hladnom vodom i ostaviti da prenoći, nekad je potrebno i 24 sata da bob odstoji u hladnoj vodi kako bi bob nabubrio da bi se lakše skinula opna.
Malim nožićem zaseći opnu i očistiti je. Treba ostati samo belo srce iz boba, sva oštećenja i crne fleke odstraniti.
Očišćen bob staviti u posudu sa hladnom vodom, vodu naliti toliko da bob bude u vodi, odprilike jedan prst vode iznad boba, dodati 2 supene kašike ulja i kašičicu soli. Kuvati na tihoj vatri sve dok se zrna ne ukuvaju i postanu mekana, dobićete bukvalno kašicu od boba. Još vruću smesu ispasirati štapnim mikserom, staviti u čoper ili nutri bulit, kako bi dobili glatku i finu kremu bez grudvica. Na kraju dobijemo pire od boba.
Tako pripremljenu masu odmah još vruću naliti u duboke tanjire i ostaviti da se ohladi i stegne.
Pre služenja zagrejati kašiku ulja sa sitno seckanim belim lukom, blago zagrejati da beli luk pusti svoju aromu, dodati sitnu alevu papriku i preliti preko pihtija. Bob iseći na kocke i poslužiti kao hladno predjelo.
Bobove pihtije se pripremaju najčešće u vreme posta. Od ove mase se mogu naliti 2 - 3 duboka tanjira, zavisi od dubine istih.
Recept za nagradni konkurs: Podelite najukusnije posne recepte
Sastojci
Za 8 osoba
300 g suvog boba,
1 kafena kašičica soli,
2 supena kašika ulja,
300 - 400 ml vode.
3 - 4 čena belog luka,
1 - 2 supena kašika ulja,
1 - 2 supena kašika sitne aleve paprike.
Priprema
Priprema:
Pre kuvanja pihtija bob valja očistiti.
Dan pre kuvanja suvi bob naliti hladnom vodom i ostaviti da prenoći, nekad je potrebno i 24 sata da bob odstoji u hladnoj vodi kako bi bob nabubrio da bi se lakše skinula opna.
Malim nožićem zaseći opnu i očistiti je. Treba ostati samo belo srce iz boba, sva oštećenja i crne fleke odstraniti.
Očišćen bob staviti u posudu sa hladnom vodom, vodu naliti toliko da bob bude u vodi, odprilike jedan prst vode iznad boba, dodati 2 supene kašike ulja i kašičicu soli. Kuvati na tihoj vatri sve dok se zrna ne ukuvaju i postanu mekana, dobićete bukvalno kašicu od boba. Još vruću smesu ispasirati štapnim mikserom, staviti u čoper ili nutri bulit, kako bi dobili glatku i finu kremu bez grudvica. Na kraju dobijemo pire od boba.
Tako pripremljenu masu odmah još vruću naliti u duboke tanjire i ostaviti da se ohladi i stegne.
Pre služenja zagrejati kašiku ulja sa sitno seckanim belim lukom, blago zagrejati da beli luk pusti svoju aromu, dodati sitnu alevu papriku i preliti preko pihtija. Bob iseći na kocke i poslužiti kao hladno predjelo.
Bobove pihtije se pripremaju najčešće u vreme posta. Od ove mase se mogu naliti 2 - 3 duboka tanjira, zavisi od dubine istih.
Tagovi