Recept za nagradni konkurs: Toplo iz rerne, toplo oko srca

Sastojci

Za 8 osoba

Testo

2 dl mleka

2 dl vode

2 supena kašika šećera

650 g brašna

1 kafena kašičica soli

1 dl Ulje

70 g Maslac

1 komad/a Belanca

Nadev

200-250 g Kačkavalj

Premaz

1 komad/a Žumanca

malo Kim

Naši proizvodi

Priprema

1.

Pomešati mlaku vodu, mlako mleko, so, šećer i kvasac. Pripremljenu smesu sipati u brašno pa izmešati. Dodati belance i ulje i izmešati kašikom.

2.

Umesiti testo rukama. Pokriti samolepljivom folijom i krpom i ostaviti 35 minuta da odmori.

3.

Premesiti testo, podeliti na dva dela, svaki deo razviti u koru debljine oko 1/2cm i premazati otopljenim maslacem. Koru preklopiti na 3 dela popreko pa na 3 dela uzdužno (kao kad spremate salčiće ili lisnato testo), prekrijte folijom i ostavite 15 minuta.

4.

Preklopljeni deo opet razvijte u koru na pobrašnjenoj površini i pospite narendanim kačkavaljem.

5.

Zavijte rolat i isecite ga na rolnice.

6.

Rolnice poređajte u pleh na pek papir. Isto uradite i sa drugim delom testa. Prekrijte pecivo samolepljivom folijom i ostavite da odmori još 10 minuta.

7.

Rolnice premažite žumancetom i pospite kimom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180C 35 minuta.