Recept za nagradni konkurs: Toplo iz rerne, toplo oko srca

Sastojci

Za 12 osoba

Potrebno je:

4 komada jajeta

260 g oštrog brašna tip 400

100 ml ulja

230 ml gustog jogurta

100 g mariniranih pečuraka (alternativa je manja crvena paprika - sveža ili iz turšije)

100 g šunke ili pečenice u komadu

100 g kiselih krastavaca (3-4 komada)

120 g feta sira

1 kafena kašičica soli

Naši proizvodi

Priprema

Unapred pripremiti:

Iskrojiti pek-papir prema veličini kalupa, postaviti ga u kalup i premazati uljem. Pripremiti sve sastojke: iseckati kisele krastavce, šunku, kisele pečurke ili papriku na kockice veličine kao za rusku salatu. Da ne bi ovlažile testo, iz kockica paprike (pečuraka) i krastavaca treba pokupiti tečnost pomoću kuhinjskog ubrusa. Feta sir iseckati na kockice 1 x 1 cm. Izmeriti ulje i jogurt. Izmeriti i prosejati brašno.

Odvojiti belanca i žumanca. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Pozicija rešetke neka bude bliže donjem grejaču.

Priprema:

U većoj činiji čvrsto umutiti belanca s prstohvatom soli, pa dodavati jedno po jedno žumance, muteći lagano mikserom. Dodati ulje u tankom mlazu, sve vreme muteći lagano mikserom. Skloniti mikser i nastaviti mešanje varjačom ili spatulom. Dodati gusti jogurt i promešati. Posoliti i dodati prašak za pecivo, pa promešati. Dodavati malo po malo prosejano brašno, mešajući varjačom dok se smesa ne bude dobro sjedinila. Dodati iseckano povrće i feta sir, promešati.

Sipati testo u pripremljen kalup i poravnati odozgo. Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći, bez otvaranja rerne, oko 50 minuta, ili dok testo fino ne porumeni. Proveriti pomoću drvenog štapića da li je pita pečena u sredini, pa ako je potrebno pokriti alu-folijom i dopeći. 

Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se prohladi. Pečenu pitu nikako ne držati u rerni, jer će se upariti i skvasiti. Izvaditi pitu iz kalupa, a kad se bude dobro ohladila - iseći. Ohlađenu pitu čuvati u zatvorenoj kutiji da se ne bi osušila. 

...

...