Recept za nagradni konkurs: Toplo iz rerne, toplo oko srca

Sastojci

Za 8 osoba

Testo

1-1,2 kg Brašno T-500

1 supena kašika Šećer

600 ml Voda

1 komad/a Margarin

2 supena kašika Posni majonez

1 malo Susam

1 malo Lan

1,5 supena kašika Sol

100 ml Ulje

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa

U izmrvljeni kvasac dodati kašiku šećera i preliti sa 200ml tople vode i ostaviti 10tak minuta da se aktivira. Za to vreme sipati oko 500-600g brašna, dodati sol pa promešati. Dodati 400ml tople vode i oko 70ml ulja pa ponovo promešati. Dodati aktivirani kvasac i umesiti testo. Testo je mekanije. Mesiti dok se ne pokupi svo testo. Ako treba dodati još brašna. Preliti ostatkom ulja, okrenuti, premestio malo, ponovo okrenuti i ostaviti oko sat vremena na toplom. Na pobrasnjenoj podlozi oblikovati rolat pa iseći na 11 delova i oblikovati jufke. Razvuci 5 jufki, premazati jednu otopljenim margarinom, staviti preko drugu koju takodje premazemo i tako do pete koju ne premazujemo. Pritisnemo malo odozgo i ostavimo na stranu. Isto uradimo i sa narednih pet. Zatim tako dobijene “tortice” podelimo na 8 trouglova koje redjamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Redjamo tako sto našla kamo jedan na drugi. 8 trouglova bi trebalo da zauzmu polovinu pleha. Onu preostalu jufku stavljamo u sredinu. Prekrijemo krpom i ostavimo da odmori pola sada. Pomešamo 2 kašike posnog majoneza i 5 kašika otopljenog margarina pa lagano premazemo pogaču. Prospemo semenkama. Pogača odmara dok se zagreje rerna na 200 stepeni. Peći oko 40 minuta. Nakon vadjenja, premazati otopljenim margarinom i ostaviti da se malo prohladi. Uživati.