Krompir oguliti i iseći na kriške, crni i beli luk očistitit i iseckati.
Tepsiju nauljiti i rasporediti u nju krompir, posuti ga crnim lukom, seckanim peršunom i jednim čenom belog luka. Posoliti i pobiberiti.
Očišćenog šarana zaseći na više mesta sa obe strane, te u proreze utrljati mešavinu soli i začinskog bilja. Posebno sjediniti ostatak belog luka sa seckanim peršunovim listom, biberom mlevenom paprikom, lovorovim listom, ruzmarinom i sokom od limuna. Pripremljenom mešavinom utrljati unutrašnjost šarana.
Preko krompira u tepsiji staviti nekoliko štapića za ražnjiće, te položiti preko njih šarana. Proreze koje smo pre toga zasekli nožem ispuniti slaninom i staviti par zrna bibera.
U tepsiji sipatu 100 ml vode, pa jelo peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok riba ne porumeni.
Odvojeno pripremiti preliv od belog vina, sitno seckanog belog luka, seckanog peršuna i malo ulja. Tokom pečenja u nekoliko navrata prelivati šarana pripremljenom marinadom od belog vina.
Šarana peći oko 60 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne, da riba dobije finu boju.
Sastojci
Za 5 osoba
2 kg sveži šaran
100 g sušene slanine
4 komad/a čena belog luka
1 komad/a glavica crnog luka
600 g krompira
1 kafena kašičica mlevene paprike
1 komad/a limuna
1 veza peršuna
1 komad/a lovorov list
2 prstohvat/a mleveni biber
2 prstohvat/a suvi ruzmarin
1 kafena kašičica soli
1 kafena kašičica suvi začin
2 supena kašika ulje
250 ml belo vino
2- 3 komada biber u zrnu
Priprema
Priprema:
Svežeg šarana dobro očistiti i oprati.
Krompir oguliti i iseći na kriške, crni i beli luk očistitit i iseckati.
Tepsiju nauljiti i rasporediti u nju krompir, posuti ga crnim lukom, seckanim peršunom i jednim čenom belog luka. Posoliti i pobiberiti.
Očišćenog šarana zaseći na više mesta sa obe strane, te u proreze utrljati mešavinu soli i začinskog bilja. Posebno sjediniti ostatak belog luka sa seckanim peršunovim listom, biberom mlevenom paprikom, lovorovim listom, ruzmarinom i sokom od limuna. Pripremljenom mešavinom utrljati unutrašnjost šarana.
Preko krompira u tepsiji staviti nekoliko štapića za ražnjiće, te položiti preko njih šarana. Proreze koje smo pre toga zasekli nožem ispuniti slaninom i staviti par zrna bibera.
U tepsiji sipatu 100 ml vode, pa jelo peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok riba ne porumeni.
Odvojeno pripremiti preliv od belog vina, sitno seckanog belog luka, seckanog peršuna i malo ulja. Tokom pečenja u nekoliko navrata prelivati šarana pripremljenom marinadom od belog vina.
Šarana peći oko 60 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne, da riba dobije finu boju.
Poslužiti još vruće jelo.
Uživajte.
Tagovi