Sastojci

Za 5 osoba

Potrebno je:

2 kg sveži šaran

100 g sušene slanine

4 komad/a čena belog luka

1 komad/a glavica crnog luka

600 g krompira

1 kafena kašičica mlevene paprike

1 komad/a limuna

1 veza peršuna

1 komad/a lovorov list

2 prstohvat/a mleveni biber

2 prstohvat/a suvi ruzmarin

1 kafena kašičica soli

1 kafena kašičica suvi začin

2 supena kašika ulje

250 ml belo vino

2- 3 komada biber u zrnu

Priprema

Priprema:

Svežeg šarana dobro očistiti i oprati.

Krompir oguliti i iseći na kriške, crni i beli luk očistitit i iseckati.

Tepsiju nauljiti i rasporediti u nju krompir, posuti ga crnim lukom, seckanim peršunom i jednim čenom belog luka. Posoliti i pobiberiti.

Očišćenog šarana zaseći na više mesta sa obe strane, te u proreze utrljati mešavinu soli i začinskog bilja. Posebno sjediniti ostatak belog luka sa seckanim peršunovim listom, biberom mlevenom paprikom, lovorovim listom, ruzmarinom i sokom od limuna. Pripremljenom mešavinom utrljati unutrašnjost šarana.

Preko krompira u tepsiji staviti nekoliko štapića za ražnjiće, te položiti preko njih šarana. Proreze koje smo pre toga zasekli nožem ispuniti slaninom i staviti par zrna bibera.

U tepsiji sipatu 100 ml vode, pa jelo peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok riba ne porumeni.

Odvojeno pripremiti preliv od belog vina, sitno seckanog belog luka, seckanog peršuna i malo ulja. Tokom pečenja u nekoliko navrata prelivati šarana pripremljenom marinadom od belog vina.

Šarana peći oko 60 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne, da riba dobije finu boju.

Poslužiti još vruće jelo.

Uživajte.