Recept za nagradni konkurs: Kad nas ljubav spoji

Sastojci

Za 12 osoba

Punjenje

150 g Krem sir

30 g Šećer

1/2 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila

Testo

215 g Brašno T-400

1/2 kafena kašičica C Soda bikarbona

1 prstohvat/a So

1/3 ili 1/2 kafena kašičica Dr. Oetker Mleveni cimet

Po želji Malo začina za medenjake

110 g Maslac

110 g Smeđi šećer

60 g Šećer

56 g Šargarepa

1 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila

1 komad/a Jaja

Dodatno

12 kafena kašičica Džem od jagoda ili malina

Naši proizvodi

Priprema

Priprema punjenja

Pomešati krem sir, šećer i aromu vanile, pa umutiti mikserom dok ne postane kremasto. Obložiti poslužavnik papirom za pečenje. Kašičicom oblikovati 12 jednakih kuglica na njemu i odložiti u zamrzivač na 30 minuta dok se ne očvrsne.

Priprema testa

Za testo prvo treba narendati šargarepu koristeći sitnije rende. Odmeriti 56 g. Izrendanu šargarepu rasporediti na tanjiru u ravnom sloju, a zatim koristeći papirni ubrus pokupiti višak vlage. Ponoviti ovo još 2 puta.

U velikoj posudi pomešati maslac, smeđi šećer i beli šećer. Mutiti mikserom 2 minuta dok ne postane blede boje i kremasto. Dodati jaje i vaniliju, izmiksati dok se dobro ne sjedine, a zatim špatulom umešati rendanu šargarepu.

U činiju staviti brašno, začine i sodu bikarbonu i promešati da se smesa ujednači. Dodati suve sastojke u mešavinu maslaca i mešati dok se ne sjedini.

Oblikovanje i pečenje

Zagrejati rernu na 180°C. Dva pleha obložiti papirom za pečenje.

Testo podeliti na 12 jednakih delova (težine oko 48 g). Staviti testo na dlan i utisnuti kuglu smrznutog krem sira u sredinu. Umotati testo oko sira da je prekrije i okrenuti ga između dlanova da se zagladi. Staviti kuglice na pripremljene plehove za pečenje (sa razmakom između njih) i peći 12-14 minuta dok ne porumene.

Ostaviti ispečene kolačiće na plehu 3-5 minuta, pa ih prebaciti na rešetku da se sasvim ohlade. Na svakom kolačiću najmanjom kašičicom utisnuti oblik srca i popuniti ga džemom. Išarati otopljenom čokoladom.

Ukoliko se ne pojedu odmah, ostatak čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru (ne duže od 3 dana).