U mlako mleko staviti kvasac,kasicicu soli, 2 kasicice secera, i dve kasike brasna.sacekati da naraste.U vanglicu staviti brašno, napraviti udubljenje, sipati nadosli kvasac, šećer, umućena jaja (ova 3 kom.) izrendisanu koru limuna, rastopljeni puter i po želji suvo grožđa predhodno potopljeno u mlaku vodu.
Zamesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da naraste. Premesiti ga i još 30 min., vratiti u vanglicu da naraste.
Kad je testo naraslo po drugi put vaditi po malo testa i formirati dlanovima loptice pa ostaviti ih da ponovo odstoje par minuta. Od loptica izvajati štapic koji potom vežete kao čvor.
Premazati testo zumancetom i ostaviti još par minuta pre stavljanja u rernu. Rernu zagrejati na 200c i peći 15ak min.
Recept za nagradni konkurs: Uskršnji izazov
Sastojci
Za 8 osoba
1 kg brasno tip 400
0,5 l Mleko
100 g Šećer
50 g Sveži kvasac
100 g Puter
3 komad/a Jaja
1 komad/a Žumanca
1 kasicica so
1 komad/a Limun
100 g Suvo grožđe
Priprema
Priprema
U mlako mleko staviti kvasac,kasicicu soli, 2 kasicice secera, i dve kasike brasna.sacekati da naraste.U vanglicu staviti brašno, napraviti udubljenje, sipati nadosli kvasac, šećer, umućena jaja (ova 3 kom.) izrendisanu koru limuna, rastopljeni puter i po želji suvo grožđa predhodno potopljeno u mlaku vodu.
Zamesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da naraste. Premesiti ga i još 30 min., vratiti u vanglicu da naraste.
Kad je testo naraslo po drugi put vaditi po malo testa i formirati dlanovima loptice pa ostaviti ih da ponovo odstoje par minuta. Od loptica izvajati štapic koji potom vežete kao čvor.
Premazati testo zumancetom i ostaviti još par minuta pre stavljanja u rernu. Rernu zagrejati na 200c i peći 15ak min.
Tagovi