Sastojci

Za 4 osoba

Fil za pitu

3 komad/a Jaja

1 komad/a Belance jajeta

300 g Sira po želji

300 g Zelja ( spanaća)

1 dl Kisele vode

1 dl Jogurta

1/2 pakovanje/a Kora za pite i gibanice

50 ml Ulja

50 g Brašna

2 kafena kašičica Soli

Premaz kora

1 dl Kisele vode

50 ml Ulja

Premaz pite pre pečenja

1 komad/a Žumance jajeta

1 kesica/e Susama

Naši proizvodi

Priprema

Pravljenje fila za pitu

Kao što je rečeno pošto je ovo pita sa zeljem pre svega je potrebno dobro oprati, osušiti i iseckati zelje na veličinu po želji. Kada ovo uradite upalite rernu na 200 stepeni da se polako greje.

A sad krećemo sa pravljenjem fila polako. U jednoj dubljoj posudi ulupati tri jajeta i jedno belance ( žumance od tog jajeta četvrtog ostavljamo sa strane za mazanje kasnije pite). Kada se umute jaja dodati zelje i sir ( ako vam sir nije mrvljeni nego u kocki vi ga izmrvite na srednju veličinu jer ipak je bolje da se u piti oseća sir kao parčići nego da je skroz smrvljen). Dobro izmešati sve. Dodati ostale sastojke polako sledećim redosledom: 1 dl kisele vode, 1 dl jogurta, 50ml ulja, brašno, prašak za pecivo i za sada kašikicu soli ( ja sam stavila dve jer mi je sir bio skroz neslan, vi probajte smesu pa procenite da li vam treba jedna ili dve kasikice).

Premaz kore

Za premazivanje kora je potrebno pomešati ulje i vodu ali vodu prvo stavite na šporet da se ugreje i bude mlaka pa onda dodajte ulje.

Pravljenje pite

Uzmite jednu koru i nju premažite gore navedenom smesom od ulja i vode. Kada je namazete sipati napravljeni fil ali ne preko cele kore svuda nego više prskati kore smesom tako da svuda bude smese ali opet sa druge strane ne previše jer treba i kore da se osete koje će postati kasnije kao testo. Nakon toga koru uviti kao rolat i onda uviti u puža. Ovu prvu koru stavljate u okruglu tepsiju ( moja je prečnika 38cm i stavila sam papir za pečenje u nju jer se bolje ispeče nego kad je tepsija sa uljem) na sredinu pa sve ostale se samo nastavljaju na nju. Ovaj postupak se ponavlja sa svim korama sve dok imate smese ( mazanje kora uljem i vodom, stavljanje fila pa uvijanje). Svaku od njih nastavljati na prethodnu u pužu odnosno u krug ako je tepsija okrugla kao moja. Ovde je važno napomenuti da se kore ne stežu previše čvrsto jer kasnije treba polako da rastu.

Mazanje pite

Kada ste napravili pitu pre pečenja je potrebno istu premazati kako bi dobila lepu žutu boju. Premazuje se sa žumancem koje nam je ostalo i sa - ovde imate dve opsuje. Ukoliko vam je ostalo smese u tu smesu staviti žumance izmešati i sa tim mazati pitu a ako ste ipak potrošili svu smesu onda u žumance dodati dve kašike vode. Potom bilo kojom od ove dve opcije namažite pitu i pospite je susamom. Po mom ukusu mnogo je bolja pita ako ostane malo fila da se pomeša sa žumancetom.

Pečenje

Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Nakon toga peći je još 10 minuta ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni.

Sugestija

Nakon pečenja pite kada je izvadite iz rerne poprakajte je sa malo hladne vode i biće još mekanija i sočnija. Ostavite da se malo prohladi i uživajte. Prijatno♥️