Recept za nagradni konkurs: Poklon kalupi za najslađe kolače

Sastojci

Za 15 osoba

Koru

250 g Svinjska mast

250 g Šećer

3 komad/a Jaja

400 g Brašno T-400

Fil

30 g C Pšenični griz 30g

5 komad/a Jabuka

Naši proizvodi

Priprema

Pravljenje kore za pitu

Prvo što trebate uraditi je da podmažete dobro tepsiju srednje veličine.

Umutiti mast i šećer u činiji,dodati jaja i nastaviti sa mućenjem,zatim dadati 300 grama brašna i prašak za pecivo(ostatak brašna od 100 grama će vam poslužiti u nastavku).Kada završite sa mućenjem,testo treba da je mekano,ali da se ne lepi za ruke previše.

Zatim pospite na radnu površinu malo od ostatka brašna i izvadite testo iz činije.Da vam se ne bi testo lepilo po rukama,dodirujte brašno s vremena na vreme.Polovina testa će vam služiti za podlogu preko koje ćete kasnije staviti rendane jabuke.

Koru možete praviti na dva načina,meni se lično više sviđa prvi način,koji inače praktikujem uvek,jer kora dobija posve drugačiji ukus i hrskavost kada je sastavljena iz delića iliti slagalice.

Prvi način:

Od polovine testa,vadite loptice veličine,otprilike,trećine sklopljene pesnice.Spljeskajte svaku ponaosob na željenu veličinu,otprilike,par milimetara debljine,da ne bude debelo,jer se neće lepo ispeći.Slažite kao slagalicu spljeskane loptice u tepsiju,dok podloga ne bude gotova,bez rupica.

Drugi način:

Potrebna vam je oklagija.Polovinu testa razvucite u tepsiju,drugi stavljate preko fila.

Pravljenje fila

Narendajte 5 jabuka osrednje veličine.U narendane jabuke stavite griz,da upije vlažnost,da testo ne bude gletavo.Sve to promešajte rukom ili kašikom.Rasporedite fil od jabuka u tepsiju.

Ostatak testa razvucite i stavite preko fila.Ili pravite spljeskane loptice,kako ste prvobitno počeli,tako i završite.