Leblebiju ostavimo preko noći u vodi ( 12h). Ocedimo je i stavimo u secko, sitno usitnjimo ( nije potrebno prethodno kuvanje). Na secku usitnjimo i crni, beli luk , peršun i sve dodamo u leblebiju. Dodamo brašno i začine. Ako je suva smesa , dodamo nekoliko kašika vode. Navlažimo ruke i formiramo ćufte. Ćufte možemo pržiti u dubokom ulju. Ili za dijetalniju verziju , ispeći na plehu u rerni sa malo ulja. Pečemo na 200 stapeni 30 min , ćufte okrenemo na drugu stranu i pečemo još 10 min . Falafel se tradicionalno služi u lepinji uz priloge . Takođe možete sa salatom, pire krompirom , po želji..
Sastojci
Za 4 osoba
250 g Leblebije
2 Crna srednja luka
2-3 Čena belog luka
Veza Svežeg peršuna
10 g Soli
1 kafena kašičica Biber
1 supena kašika Mleveni kim
Po potrebi Ulje
2 supena kašika Brašna
Po potrebi Vode
Priprema
Priprema
Leblebiju ostavimo preko noći u vodi ( 12h). Ocedimo je i stavimo u secko, sitno usitnjimo ( nije potrebno prethodno kuvanje). Na secku usitnjimo i crni, beli luk , peršun i sve dodamo u leblebiju. Dodamo brašno i začine. Ako je suva smesa , dodamo nekoliko kašika vode. Navlažimo ruke i formiramo ćufte. Ćufte možemo pržiti u dubokom ulju. Ili za dijetalniju verziju , ispeći na plehu u rerni sa malo ulja. Pečemo na 200 stapeni 30 min , ćufte okrenemo na drugu stranu i pečemo još 10 min . Falafel se tradicionalno služi u lepinji uz priloge . Takođe možete sa salatom, pire krompirom , po želji..
Tagovi