Sastojci

Za 18 osoba

but:

oko 3 kg svinjski but u komadu

nekoliko čenova belog luka

2-3 supena kašika Senf

oko 150 gr suve slanine

po ukusu so, biber, svinjska mast

Priprema

but:

  But zarežite nožem na što više mesta i što dublje i ceo mremažite senfom. Zatim utrljajte so i pospite biberom. U svaki zasečen zarez stavljqajte seckan beli luk i po komadić sečene suve slanine.

Ovako pripremljen but pokrijte folijom i ostavite da stoji najmanje 3-4 h a može i preko noći.

U pleh u kome ćete peći but stavite 2-3 bukove daščice pa preko njih položite but. Ceo but dobro premažite mašću, sipajte u pleh 2 čaše vode, pokrijte ga folijom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 220 st. Nakon 15 min. smanjite temperaturu na 180 st. i nastavite da pečete još najmanje 90 min. Po potrebi dolivajte po čašu vode u pleh, kako ne bi zagoreo. U toku pečenja prelivajte kašikom tečnost (moču) iz pleha preko buta. Nakon 90 minuta pečenja skinite foliju i pecite dok odozgo ne porumeni i sve vreme prelivajte but tečnošću iz pleha. Proverite da li je but pečen tako što ćete nožem ubosti što dublje u meso i ukoliko ne bude izlaqzila sukrvica, znači da je pečen.