Sastojci

Za 8 osoba

Za jelo

1 glavica crnog luka

3 šargarepe

200 g sočiva

200 g prosa

2 tikvice

3 paradajza

začin po ukusu

ulje po potrebi

Priprema

Priprema prosa

Proso oprati i ostaviti nekoliko sati potopljeno u vodi. Sočivo prebrati i oprati, delimično ga skuvati i ocediti.

Dinstanje luka

Luk iseći na kockice i dinstati na luku uz dosipanje vode.

Dodavanje šargarepe

Šargarepu oljuštiti i iseći na kolutove, pa dodati luku.

Dodavanje sočiva

Nakon nekoliko minuta umešati sočivo. Naliti vodu i začiniti po ukusu.

Dodavanje tikvica i paradajza

Tikvice oljuštiti i iseći na kockice. Preći tupom stranom noža preko paradajza, pa i njega oljuštiti i iseći na kockcice. Kada je sočivo na pola gotovo dodati i ovo povrće u šerpu.

Dodavanje prosa

Kada je povrće skoro gotovo umešati proso i kuvati dok i ono ne odmekne i ne nabubri.

Serviranje

Sačekati da se jelo prohladi, pa ga poslužiti.