Proso oprati i ostaviti nekoliko sati potopljeno u vodi. Sočivo prebrati i oprati, delimično ga skuvati i ocediti.
Dinstanje luka
Luk iseći na kockice i dinstati na luku uz dosipanje vode.
Dodavanje šargarepe
Šargarepu oljuštiti i iseći na kolutove, pa dodati luku.
Dodavanje sočiva
Nakon nekoliko minuta umešati sočivo. Naliti vodu i začiniti po ukusu.
Dodavanje tikvica i paradajza
Tikvice oljuštiti i iseći na kockice. Preći tupom stranom noža preko paradajza, pa i njega oljuštiti i iseći na kockcice. Kada je sočivo na pola gotovo dodati i ovo povrće u šerpu.
Dodavanje prosa
Kada je povrće skoro gotovo umešati proso i kuvati dok i ono ne odmekne i ne nabubri.
Sastojci
Za 8 osoba
1 glavica crnog luka
3 šargarepe
200 g sočiva
200 g prosa
2 tikvice
3 paradajza
začin po ukusu
ulje po potrebi
Priprema
Priprema prosa
Proso oprati i ostaviti nekoliko sati potopljeno u vodi. Sočivo prebrati i oprati, delimično ga skuvati i ocediti.
Dinstanje luka
Luk iseći na kockice i dinstati na luku uz dosipanje vode.
Dodavanje šargarepe
Šargarepu oljuštiti i iseći na kolutove, pa dodati luku.
Dodavanje sočiva
Nakon nekoliko minuta umešati sočivo. Naliti vodu i začiniti po ukusu.
Dodavanje tikvica i paradajza
Tikvice oljuštiti i iseći na kockice. Preći tupom stranom noža preko paradajza, pa i njega oljuštiti i iseći na kockcice. Kada je sočivo na pola gotovo dodati i ovo povrće u šerpu.
Dodavanje prosa
Kada je povrće skoro gotovo umešati proso i kuvati dok i ono ne odmekne i ne nabubri.
Serviranje
Sačekati da se jelo prohladi, pa ga poslužiti.
Tagovi