Recept za nagradni konkurs: Leto, ljubav… i voće! 🍒🍓🫐

Sastojci

Za 25 osoba

Sastojci:

500 g svežih borovnica

150 g šećera

Naši proizvodi

Priprema

Pripremanje

U šerpu sipati borovnice i šećer, dodati vanilu i dobro izmešati.

Kuvati na tihoj vatri dok se borovnice ne počnu da raspadaju .

Povremeno promešati.

Gotov džem ostaviti da se ohladi , pa sipati u teglu.

Može odmah da se koristi za pravljenje bilo kojeg slatkiša.

Ako ostavljate za zimu , zatvorene tegle umotati u vlažne kuhinjske krpe , ubaciti u rernu na 90 -100 stepeni oko sat vremena.

Nakon jednog sata isključiti rernu, i ne otvarati je sledećih 24h dok se tegle potpuno ne ohlade.

Ovako sterilisan džem može da stoji i dve godine , a da bude isti kao prvog dana.

Napomena: ne dodajem nikakve aditive niti za zgušnjavanje niti za konzerviranje

Upotreba

Redji deo džema koristim za pravljenje kremova i sladoleda, a gusti deo za dekoraciju ili, uz dodatak gustina ili pudinga kao kompletan fil za torte i kolače