Testo se pravi se na klasičan način, morate prvo aktivirati kvasac. U šolju sa kvascem treba dodati šećer, preliti mlakim mlekom i promešati. Kada kvasac nadođe, nakon 10-ak minuta, dodajete ostale sastojke, sem brašna i soli. Brašno i so pomešajte i dodajite postepeno masi iz prve činije. Cilj vam je da dobijete kompaktno, ali i blago lepljivo testo. Utoplite ga i ostavite da narasta pola sata. Premesite testo i ponovo ga ostavite sa strane da dodatno narasta, ovog puta još sat vremena.
Naraslo testo izvadite na podlogu, lagano premesite i podeliti na 4 dela koja ćete oblikovati u jufke. Svaku jufku rasklagijajte u pravougaonik i premažite filom. Urolajte i složite sa razmakom u pleh od šporeta, koji ste obložiti papirom za pečenje.
Ja sam posle svake malo izdigla papir i preklopila ga, stvarajući pregradu između dve štrudle kako se ne bi spojile prilikom pečenja.
Priprema fila od maka
Mak fil pravimo tako što maku dodamo griz, a u šerpici zagrejemo mleko sa šećerom da proključa pa prelijemo mak i dobro promešamo.
Priprema fila od oraha
Fil od oraha se priprema na isti način kao i fil od maka. Mleko pomešati sa šećerom i staviti na šporet da provri. Odmah preliti preko oraha i dobro izmešati da se sjedini.
Pečenje štrudle
Pleh sa štrudlama (koje su nakon oblikovanja narastale pola sata) stavljamo u hladnu rernu i palimo je na 180°C.
* Ja sam štrudle rukom isprskala hladnom vodom, jer se ne premazuju pre pečenja.
Tako je pečemo 25 minuta, zatim pokrivamo papirom za pečenje i pokrivenu pečemo još 25 minuta.
* Posle 20 minuta ipak pogledajte da vam nisu već dovoljno porumenele, jer to zavisi od toga koliko vam jako peče šporet.
Vruću štrudlu premazujemo sa otopljenim maslacem, a možete i samo preći po površini komadom maslaca da se lepo zacakli.
Sačekajte da se dobro ohladi, pa je tek tada pospite šećerom u prahu i isecite.
Sastojci
Za 20 osoba
900 g Brašno T-400
2 kesica/e Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
100 g Šećer
1 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
4 dl Mleko
1 dl Ulje
100 g Mileram
2 komad/a Žumanca
1 kafena kašičica So
1 komad/a Limun (rendana korica)
400 g Mleveni mak
200 g Šećer
50 g C Pšenični griz 250g
500 ml Mleko
500 g Mleveni orasi
200 g Šećer
300 ml Mleko
70 g Maslac
Po potrebi C Šećer u prahu 250g
Naši proizvodi
Priprema
Izrada testa
Testo se pravi se na klasičan način, morate prvo aktivirati kvasac. U šolju sa kvascem treba dodati šećer, preliti mlakim mlekom i promešati. Kada kvasac nadođe, nakon 10-ak minuta, dodajete ostale sastojke, sem brašna i soli. Brašno i so pomešajte i dodajite postepeno masi iz prve činije. Cilj vam je da dobijete kompaktno, ali i blago lepljivo testo. Utoplite ga i ostavite da narasta pola sata. Premesite testo i ponovo ga ostavite sa strane da dodatno narasta, ovog puta još sat vremena.
Naraslo testo izvadite na podlogu, lagano premesite i podeliti na 4 dela koja ćete oblikovati u jufke. Svaku jufku rasklagijajte u pravougaonik i premažite filom. Urolajte i složite sa razmakom u pleh od šporeta, koji ste obložiti papirom za pečenje.
Ja sam posle svake malo izdigla papir i preklopila ga, stvarajući pregradu između dve štrudle kako se ne bi spojile prilikom pečenja.
Priprema fila od maka
Mak fil pravimo tako što maku dodamo griz, a u šerpici zagrejemo mleko sa šećerom da proključa pa prelijemo mak i dobro promešamo.
Priprema fila od oraha
Fil od oraha se priprema na isti način kao i fil od maka. Mleko pomešati sa šećerom i staviti na šporet da provri. Odmah preliti preko oraha i dobro izmešati da se sjedini.
Pečenje štrudle
Pleh sa štrudlama (koje su nakon oblikovanja narastale pola sata) stavljamo u hladnu rernu i palimo je na 180°C.
* Ja sam štrudle rukom isprskala hladnom vodom, jer se ne premazuju pre pečenja.
Tako je pečemo 25 minuta, zatim pokrivamo papirom za pečenje i pokrivenu pečemo još 25 minuta.
* Posle 20 minuta ipak pogledajte da vam nisu već dovoljno porumenele, jer to zavisi od toga koliko vam jako peče šporet.
Vruću štrudlu premazujemo sa otopljenim maslacem, a možete i samo preći po površini komadom maslaca da se lepo zacakli.
Sačekajte da se dobro ohladi, pa je tek tada pospite šećerom u prahu i isecite.
Tagovi