Sastojci

Za 20 osoba

Testo

900 g Brašno T-400

100 g Šećer

4 dl Mleko

1 dl Ulje

100 g Mileram

2 komad/a Žumanca

1 kafena kašičica So

1 komad/a Limun (rendana korica)

Fil od maka

400 g Mleveni mak

200 g Šećer

500 ml Mleko

Fil od oraha

500 g Mleveni orasi

200 g Šećer

300 ml Mleko

Za premazivanje pečene štrudle

70 g Maslac

Za posipanje

Naši proizvodi

Priprema

Izrada testa

Testo se pravi se na klasičan način, morate prvo aktivirati kvasac. U šolju sa kvascem treba dodati šećer, preliti mlakim mlekom i promešati. Kada kvasac nadođe, nakon 10-ak minuta, dodajete ostale sastojke, sem brašna i soli. Brašno i so pomešajte i dodajite postepeno masi iz prve činije. Cilj vam je da dobijete kompaktno, ali i blago lepljivo testo. Utoplite ga i ostavite da narasta pola sata. Premesite testo i ponovo ga ostavite sa strane da dodatno narasta, ovog puta još sat vremena.

Naraslo testo izvadite na podlogu, lagano premesite i podeliti na 4 dela koja ćete oblikovati u jufke. Svaku jufku rasklagijajte u pravougaonik i premažite filom. Urolajte i složite sa razmakom u pleh od šporeta, koji ste obložiti papirom za pečenje.

Ja sam posle svake malo izdigla papir i preklopila ga, stvarajući pregradu između dve štrudle kako se ne bi spojile prilikom pečenja.

Priprema fila od maka

Mak fil pravimo tako što maku dodamo griz, a u šerpici zagrejemo mleko sa šećerom da proključa pa prelijemo mak i dobro promešamo.

Priprema fila od oraha

Fil od oraha se priprema na isti način kao i fil od maka. Mleko pomešati sa šećerom i staviti na šporet da provri. Odmah preliti preko oraha i dobro izmešati da se sjedini.

Pečenje štrudle

Pleh sa štrudlama (koje su nakon oblikovanja narastale pola sata) stavljamo u hladnu rernu i palimo je na 180°C.

* Ja sam štrudle rukom isprskala hladnom vodom, jer se ne premazuju pre pečenja.

Tako je pečemo 25 minuta, zatim pokrivamo papirom za pečenje i pokrivenu pečemo još 25 minuta.

* Posle 20 minuta ipak pogledajte da vam nisu već dovoljno porumenele, jer to zavisi od toga koliko vam jako peče šporet.

Vruću štrudlu premazujemo sa otopljenim maslacem, a možete i samo preći po površini komadom maslaca da se lepo zacakli.

Sačekajte da se dobro ohladi, pa je tek tada pospite šećerom u prahu i isecite.