Recept za nagradni konkurs: Pune teglice savršene zimnice

Sastojci

Za 10 osoba

slatko

180 ml vode

1 kg krušaka

1 kg šećer

1 kesica/e vanilin šećer

1 komad Limun

Priprema

slatko

U široku, a plitku šerpu sipati šećer i vodu pa sve zajedno kuvati na tihu vatru da se šećer istopi. Povremeno pomešati. Očistiti i oprati kruške te ih iseckati na sitne kocke. Po želji kruške oljuštiti, ali ako su neprskane kora može da ostane. Šećer i vodu špinovati na umerenoj temperaturi 10-15 minuta, a onda ubaciti pripremljene i iseckane kruške. Nekoliko puta pažljivo protresti šerpu ali ne treba mešati. Slatko kuvati oko 60 minuta. U toku kuvanja povremeno skidati penu koja se stvara. Kada je slatko kuvano ubaciti limun isečen na kolutove.

punjenje teglica

Napuniti pripremljene tegle vrućom smesom. Zatvoriti tegle metalnim čepom i okrenuti ih naopako tako da stoje na čepu oko 5 minuta. Zatim ih vratiti u prvobitan položaj i odložiti na mesto predviđeno za odlaganje zimnice.