Recept za nagradni konkurs: Pune teglice savršene zimnice

Sastojci

Za 20 osoba

sastojci

1/2 l soka od malina

350 g secer

1 dl hladna voda

Priprema

priprema

Maline staviti u metalni đevđir i oprati ih pod mlazom hladne vode. Ostaviti ih 2-3 minuta da se ocede

Maline prebaciti u ručnu pasirku (ili neki drugi kućni aparat u kome će se iz malina iscediti sok i odvojiti  od sitnih koštica). Isceđen sok sipati u graduisan bokal, kako bi se odredila zapremina soka

Sok i šećer sipati u šerpu u kojoj će se kuvati džem. Dobro izmešati da se šećer što više rastvori, pri čemu se na površini javlja pena debljine oko 1 cm. Staviti šerpu na ringlu na tihu vatru. Nadgledati i povremeno mešati sirup. Kad lagano provri smanjiti toplotu ringle i skidati penu uz stalno mešanje,

Kad je džem kuvan skloniti ga sa ringle i odmah sipati u vruće tegle

Tegle pokriti papirnom salvetom i ne zatvarati, dok se potpuno ne ohlade. Kada se ohlade, na površini džema se formira ulegnuće

Ohlađene tegle zatvoriti i ostaviti sa ostalom zimnicom

Džem je skuvan kad se prohlađen na nagnutoj  tacni teško pomera ili kad sa kašike pada formirajući teške kapi. Tegle se potpuno ohlade za 4-5 sati.