Višnje najpre odmrznite a zatim ih stavite u odgovarajući sud za kuvanje pa kuvajte 10-15 minuta uz mešanje. Nakon toga sklonite sud sa vatre pa višnje usitnite štapnim mikserom pa vratite na šporet.
Dodajte šećer (zavisno od višanja da li su slatke ili nakisele) pa nastavite da kuvate uz mešanje. Sada dodajte i vanilin šećer.
Kada počnu po vrhu da se pojavljuju "globuci" probajte gustinu tako što ćete izvaditi malo pekmeza na hladnu tacnu i ostavite da se ohladi... ukoliko se sok želirao, tj. zgusnuo, pekmez možete skloniti sa vatre.
Vruć pekmez sipajte u sterilisane vruće tegle, dobro ih zatvorite original poklopcima, "ušuškajte" ih i kada se tegle potpuno ohlade prenestite ih u ostavu.
Recept za nagradni konkurs: Pune teglice savršene zimnice
Sastojci
Za 15 osoba
1,5 kg višanja bez koštica (moje su marele)
600-700 gr šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećer
po potrebi manje ili veće tegle
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Višnje najpre odmrznite a zatim ih stavite u odgovarajući sud za kuvanje pa kuvajte 10-15 minuta uz mešanje. Nakon toga sklonite sud sa vatre pa višnje usitnite štapnim mikserom pa vratite na šporet.
Dodajte šećer (zavisno od višanja da li su slatke ili nakisele) pa nastavite da kuvate uz mešanje. Sada dodajte i vanilin šećer.
Kada počnu po vrhu da se pojavljuju "globuci" probajte gustinu tako što ćete izvaditi malo pekmeza na hladnu tacnu i ostavite da se ohladi... ukoliko se sok želirao, tj. zgusnuo, pekmez možete skloniti sa vatre.
Vruć pekmez sipajte u sterilisane vruće tegle, dobro ih zatvorite original poklopcima, "ušuškajte" ih i kada se tegle potpuno ohlade prenestite ih u ostavu.
Tagovi