Recept za nagradni konkurs: Pune teglice savršene zimnice

Sastojci

Za 8 osoba

2 tegle

1 kg cvekle

1 supena kašika soli

1 supena kašika šećera

2 supena kašika sirćeta

2 češnja belog luka

Priprema

Korak 1

Oprati dobro cvekle i izbrisati ih.

Svaku pojedinačno uviti u foliju i staviti u tepsiju za pečenje.

Peći oko 1 sat na 220 stepeni.

Ako su krupnije cvekle proveriti da li su dovoljno meke i eventualno vratiti u rernu na još pola sata.

Korak 2

Pečene i ohlađene cvekle oljuštiti

Korak 3

Polovinu količine sam isekla na krugove i odmah ubacila u jednu teglu.

Drugu polovinu sam izrendala i sipala u drugu teglu. U nju sam dodala krupno isečen beli luk.

I sok koji je cvekla ispuštala pri sečenju sam sipala u tegle.

Korak 4

U pola litra vode sam dodala so,šećer i sirće i stavila da provri.

Ovom tečnošću sam dopunila tegle i tako tople zatvorila.

Tegle treba malo promućkati ,ili okrenuti naopako da se mehurići vazduha podignu.

Pravim manje količine koje se odmah i pojedu.

Ako ostavljam za zimu, obavezno pasterizujem.