Za 8 osoba
1 kg cvekle
1 supena kašika soli
1 supena kašika šećera
2 supena kašika sirćeta
2 češnja belog luka
Korak 1
Oprati dobro cvekle i izbrisati ih.
Svaku pojedinačno uviti u foliju i staviti u tepsiju za pečenje.
Peći oko 1 sat na 220 stepeni.
Ako su krupnije cvekle proveriti da li su dovoljno meke i eventualno vratiti u rernu na još pola sata.
Korak 2
Pečene i ohlađene cvekle oljuštiti
Korak 3
Polovinu količine sam isekla na krugove i odmah ubacila u jednu teglu.
Drugu polovinu sam izrendala i sipala u drugu teglu. U nju sam dodala krupno isečen beli luk.
I sok koji je cvekla ispuštala pri sečenju sam sipala u tegle.
Korak 4
U pola litra vode sam dodala so,šećer i sirće i stavila da provri.
Ovom tečnošću sam dopunila tegle i tako tople zatvorila.
Tegle treba malo promućkati ,ili okrenuti naopako da se mehurići vazduha podignu.
Pravim manje količine koje se odmah i pojedu.
Ako ostavljam za zimu, obavezno pasterizujem.
Recept za nagradni konkurs: Pune teglice savršene zimnice
Sastojci
Za 8 osoba
1 kg cvekle
1 supena kašika soli
1 supena kašika šećera
2 supena kašika sirćeta
2 češnja belog luka
Priprema
Korak 1
Oprati dobro cvekle i izbrisati ih.
Svaku pojedinačno uviti u foliju i staviti u tepsiju za pečenje.
Peći oko 1 sat na 220 stepeni.
Ako su krupnije cvekle proveriti da li su dovoljno meke i eventualno vratiti u rernu na još pola sata.
Korak 2
Pečene i ohlađene cvekle oljuštiti
Korak 3
Polovinu količine sam isekla na krugove i odmah ubacila u jednu teglu.
Drugu polovinu sam izrendala i sipala u drugu teglu. U nju sam dodala krupno isečen beli luk.
I sok koji je cvekla ispuštala pri sečenju sam sipala u tegle.
Korak 4
U pola litra vode sam dodala so,šećer i sirće i stavila da provri.
Ovom tečnošću sam dopunila tegle i tako tople zatvorila.
Tegle treba malo promućkati ,ili okrenuti naopako da se mehurići vazduha podignu.
Pravim manje količine koje se odmah i pojedu.
Ako ostavljam za zimu, obavezno pasterizujem.
Tagovi